Rīgas dome otrdien akceptēja grozījumus Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumos, palielinot sodu par nepilngadīgo atrašanos uz ielas un citās sabiedriskās vietās bez vecāku, viņu aizstājēju vai vecāku bērnu pavadības no plkst. 23 līdz 6.
Līdz šim par nepilngadīgo klaiņošanu no plkst.23 līdz 6 ielās un citās sabiedriskās vietās bez pieaugušo pavadības bija paredzēts sods līdz desmit latiem vai brīdinājums.

Grozījumi noteikumos paredz lielākas soda naudas - līdz pat 50 latiem, kā arī pieļauj iespēju, ka bērnus līdz sešu gadu vecumam uz ielas un citās sabiedriskās vietās var pavadīt bērni, kas vecāki par 14 gadiem.

Lielākais naudas sods - 50 latu - paredzēts gadījumā, ja uz ielas vai citā sabiedriskā vietā klaiņo bērns, kas jaunāks par sešiem gadiem, bez vecāku vai vecāku bērnu pavadības. Šis sods neattiecas uz gadījumiem, ja bērns viens pats atrodas namu pagalmos un iekškvartālu rotaļu laukumos.

50 latu sods paredzēts arī gadījumā, ja par 16 gadiem jaunāki jaunieši lieto alkoholu, alu, apreibinošas vielas ēku bēniņos, pagrabos, kāpņu telpās, izklaides vietās un citās sabiedriskās vietās.

Tāds pats naudas sods noteikts arī iestāžu īpašniekiem, kas atļauj izklaides vietās uzturēties jauniešiem, kas jaunāki par 16 gadiem, bāros, kafejnīcās, naktsklubos no plkst. 23 līdz 6. Vecākiem vai viņu aizstājējiem par šādu pārkāpumu noteikts naudas sods desmit latu apjomā.

Sabiedriskās kārtības noteikumi domē apstiprināti 1998.gada decembrī. Tie regulē pilsētā ievērojamās kārtības normas un sodu par to pārkāpšanu.

Dokuments nosaka sodus par darbību, kas rada troksni un traucē apkārtējo māju iedzīvotājus, par sabiedrisko vietu piesārņošanu, žogu un ēku aplīmēšanu un aprakstīšanu, kā arī par valsts karoga lietošanas noteikumu neievērošanu, dzīvnieku atrašanos nepieļaujamās vietās, spļaušanu uz ielām un sabiedriskās vietās.

Paredzēts arī naudas sods par uzmākšanos ar zīlēšanu vai buršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!