Foto: LETA
Reaģējot uz regulāri saņemtām sūdzībām par traucējošiem trokšņiem, sadarbībā ar Rīgas Pilsētas attīstības departamentu plānots izveidot trokšņu pārvaldības sistēmu, kas nodrošinās trokšņu monitoringu un ļaus analizēt to izplatību pilsētā, pausts Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Stratēģisko uzdevumu plānā 2022.-2024. gadam.

Šādu sistēmu plānots ieviest līdz 2023. gada beigām, pilsētas problemātiskajās vietās izvietojot trokšņu uzraudzības iekārtas, kas ļaušot "apzināt kritiskās vietas pilsētā".

Sākumā, līdz šī gada beigām, paredzēts pilsētā izvietot tehniskos līdzekļus, kas veiks trokšņu monitoringu, savukārt līdz nākamā gada otrajam ceturksnim, balstoties monitoringa datos, plānots veikt trokšņu mazināšanas pasākumus, kā arī sagatavot priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos.

RPP galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Toms Sadovskis portālam "Delfi" skaidroja, ka šajā gadījumā runa ir gan par satiksmes, gan komersantu izraisītiem, gan publisku pasākumu un citu avotu trokšņiem. "Tiktu veidota trokšņu karte, kuru vēlāk izmantotu trokšņu mazināšanas stratēģijai. Tomēr jāpiebilst, ka šis ir konceptuāls plāns, pie kura detalizētas izstrādes vēl tiek strādāts," stāstīja policijas pārstāvis.

Stratēģisko uzdevumu plānā arī iezīmētas kopumā sešas pašvaldības policijas prioritātes. To vidū plānota klātbūtnes stiprināšana apkaimēs un nedrošības sajūtas mazināšana, uzlabojot patrulēšanas modeli, kā arī pilnveidojot policijas klātbūtni atbilstoši iedzīvotāju pieprasījumam. Tāpat paredzēta reaģēšanas laika uz ārkārtējiem notikumiem samazināšana, kā arī vienotas operatīvās krīzes vadības modeļa ieviešana.

Iecerēts arī veicināt policijas darba atklātību un sabiedrības uzticību. Plānā norādīts, ka "Rīgas pašvaldības policija vēlas būt tā iestāde, ar kuru rīdzinieki lepojas", tādēļ kā prioritāri uzdevumi tiek izvirzīti labas pārvaldības principu un vienotas administratīvās prakses ieviešana, kā arī policijas darba caurspīdīguma nodrošināšana. Vienlaikus tikšot turpināts un attīstīts darbs skolās un bērnu nometnēs, nodrošināta padziļināta intervence vardarbības problēmu risināšanā, kā arī ierīkota Drošības un Satiksmes pilsētiņa bērniem.

Cita starpā plānots arī celt policijas darba efektivitāti, pilnveidojot komunikāciju, uzlabojot policijas darbības ētikas, mazinot birokrātiju, kā arī atjauninot policijas autoparku un pārejot uz videi draudzīgiem transportlīdzekļiem.

Prioritāšu vidū minēta arī videonovērošanas tīkla paplašināšana, videoanalītikas un bezpilota gaisa kuģu izmantošana, radiotīkla uzlabošana, kā arī pretdronu līdzekļu iegāde. Vienlaikus plānots nodrošināt intensīvāku policijas klātbūtni sociālajos tīklos, pastiprinot komunikāciju ar iedzīvotājiem un uzlabojot prevencijas un izglītošanas iespējas.

Saskaņā ar plānā norādītajiem datiem, pērn, salīdzinājumā ar 2020. gadu, par 7% sarucis kopējais policijas izsaukumu skaits. Kopumā saņemti 110 265 izsaukumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!