Foto: Itar-Tass/Scanpix
Rīgā februārī plānots sākt īpašu projektu "Būsim aktīvi" vecāka gadagājuma cilvēku sociālās atstumtības riska mazināšanai, izveidojot zvanu centru, kurā brīvprātīgi darbosies seniori, lai uzklausītu viens otru brīdī, kad nepieciešams emocionāls atbalsts.

Kā informēja Rīgas domē, gatavojoties zvanu centra darbības sākšanai, Rīgas domes Labklājības departamenta speciālisti rīkoja tikšanos arī ar 12 senioru biedrību pārstāvjiem, lai pastāstītu vairāk gan par projekta ideju un sagatavošanās darbiem, gan pārrunātu iespējas uzrunāt iespējamos brīvprātīgos zvanu centra darbiniekus no senioru biedrību puses.

"Lai gan mūsu sabiedrībā nereti valda aizspriedumi un stereotipi par vecāka gadagājuma iedzīvotājiem, kas bieži vien ir sekas zināšanu trūkumam par dažādām atšķirībām cilvēku vidū, senioru biedrību pārstāvji atzina, ka mūsu, tai skaitā senioru biedrību vidū, ir arī daudz sociāli aktīvu senioru, kuri dažādu apstākļu, piemēram, ģimenes vai draugu atbalsta, veselības stāvokļa vai materiālās nodrošinātības dēļ turpina aktīvi darboties dažādās jomās, veic fiziskās aktivitātes vai turpina savu prasmju, zināšanu apguvi," skaidro projekta ierosinātāji.

Departamentā pastāstīja, ka pašlaik nevalstiskās organizācijas (NVO) "rosās un apkopo sarakstus, kurš varētu sēdēt pie telefona". Interese par projekta "Būsim aktīvi" īpašo zvanu centru senioriem pagaidām gan neesot ļoti liela. Vairākas biedrības atsakās, jo darbs paredzēts bez samaksas - kā brīvprātīgais darbs.

Pašlaik plānots, ka projektu sāks 8.februārī, taču datums var mainīties. Projekts ir paredzēts līdz septembrim. Līdztekus tikšot meklētas iespējas, kā zvanu centra darbību turpināt arī pēc projekta beigām.

Projekta "Būsim aktīvi" kopējās izmaksas zvanu centra nodrošināšanai lēšamas ap 2000-3000 eiro - telefonu, mēbeļu iegādei, telpu īrei un rēķinu apmaksai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!