Uz Rīgas ielām un ceļiem horizontālos apzīmējums šogad klās divi uzņēmumi, ar tiem plānots slēgt līgumus par vairāk nekā 170 000 latu. Tā nolēmusi domes Satiksmes departamenta izsludinātā konkursa komisija.
Plānots, ka šogad ceļu apzīmējums klās SIA "Rīgas luksofors" un "SIA "KMK projekts". Par šo darbu veikšanu paredzētā līguma cena ir 178 069,6 lati. Piemēram, gājēju pāreju krāsojumu pilsētas centrā sāk atjaunot jau pagājušajā nedēļā. Pagaidām gājēju pārejām tiek atjaunots krāsojums, bet plastikāta segums uz gājēju pārejām tiks klāts pēc 1.maija, kad transports nedrīkstēs braukt ar radžu riepām.

Kā iepriekš sacīja Rīgas domes Satiksmes departamenta preses sekretārs Jānis Vahers, gājēju pāreju krāsojumu var atjaunot tikai darbu veikšanai labvēlīgā laikā. Šonedēļ krāsojums atjaunots vairākās pilsētas centra ielās, taču plastikāta pārejas varēs uzklāt tikai pēc 1.maija, jo patlaban plastikāta klājumu bojātu riepas ar radzēm.

Lai uzklātu krāsojumu gājēju pārejām, asfalta temperatūrai jāsasniedz vismaz plus 5 grādi, gaisa temperatūrai jābūt vismaz plus 10 grādi, bet gaisa mitrumam jābūt mazākam par 80%.

Maģistrālajās ielās plānots klāt citās valstīs populārās plastikāta pārejas, bet ielās, kurās satiksme nav tik intensīva, gājēju pārejas tiks krāsotas. Latvijā plastikāta segums trīs metrus platas un 10 metrus garas gājēju pārejas uzklāšanai maksā 234 latus, tā vidējais ekspluatācijas ilgums ir 25 mēneši. Savukārt krāsojuma ekspluatācijas laiks ir tikai pieci mēneši, toties atšķirībā no plastikāta, tā uzklāšana 10 metrus garai gājēju pārejai maksā 34,7 latus. Šogad ielu krāsojuma atjaunošanai pilsētā paredzēti 132 600 lati, bet plastikāta uzklāšanai - 45 500 lati.

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš nosūtīja vēstuli Rīgas mēram Gundaram Bojāram, lūdzot veikt nepieciešamos pasākumus, lai iespējami īsākā laikā atjaunotu gājēju pāreju krāsojumus Rīgas ielās.

Segliņš vēstulē norāda, ka "sakarā ar sniega nokušanu un siltā laika iestāšanos Rīgas ielās izveidojusies situācija, ka daudzās gājēju pāreju vietās ir vai nu pilnīgi, vai daļēji izzudis krāsojums". Tas negatīvi ietekmējot satiksmes drošību, jo autovadītājiem ir apgrūtināta savlaicīga ceļa zīmes "Gājēju pāreja" prasības ievērošana.

Segliņš arī parakstījis rīkojumu, ar ko uzdod Valsts policijas priekšniekam Jurim Rekšņam aktivizēt pasākumus ceļu satiksmes negadījumu profilakses jomā, īpašu uzmanību pievēršot gājēju tiesību ievērošanai uz gājēju pārejām, kā arī operatīvo transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumu ievērošanas kontrolei. Ministrs uzdevis Valsts policijai katru mēnesi sagatavot un iesniegt izskatīšanai pārskatu par paveikto darbu iepriekšminētajos jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!