Rīgas mēra vietniece Inese Vaidere un Taivānas pilsētas Taipejas mērs Jingžu Ma (Ying-jeou Ma), un pilsētas padomes priekšsēdētāja Biču Vū (Bi-chu Wu) parakstījuši paziņojumu par pilsētu sadraudzības attiecību nodibināšanu.
Paziņojums pirmdien parakstīts Rīgā. Taipejas pārstāvji ieradušies Rīgā speciāli, lai parakstītu paziņojumu. Rīga un Taipeja paziņojumā atzīst, ka tām ir kopīgas intereses tirdzniecības, rūpniecības un kultūras jomā. Abas pilsētas apņemas īstenot kopīgos mērķus uzticības, draudzības un sapratnes gaisotnē. Pilsētas veicinās tirdzniecības un investīciju attīstību, sociālo progresu, pilsētvides uzplaukumu un savu iedzīvotāju labklājību.

Rīgas domes frakcijām nebija iebildumu pret Taipejas piedāvāto paziņojumu, tāpat protestu pret dokumenta parakstīšanu nav Ārlietu ministrijai. Rīgas dome, kuras sadraudzības pilsēta ir Sudžou Ķīnā, saņēmusi Taivānas galvaspilsētas Taipejas piedāvājumu parakstīt sadraudzības attiecību nodibināšanas paziņojumu.

Domes ārlietu daļā paskaidroja, ka sadarbību ar Taipeju Rīgas dome sāka vēl 1999.gadā, kad toreizējais vicemērs Juris Rītiņš parakstīja sadarbības nodomu protokolu. Parakstītā sadarbības protokola teksts ir līdzīgs paziņojuma tekstam, un ārlietu nodaļā pavēstīja, ka tas ir nākamais solis pilsētu sadarbībā.

Taipeja izteica vēlmi parakstīt šādu paziņojumu iepriekšējā sasaukuma domes darba pēdējos mēnešos, taču pirms vēlēšanām martā tas netika izdarīts, bet pēc jaunās domes sasaukšanas Taipeja atkal atsūtīja savu piedāvājumu.

Rīgai ir vairāk nekā 20 sadraudzības pilsētu: Vācijā - Brēmene un Rostoka, Francijā - Kalē, Bordo, Strasbūra, Somijā - Pori un Helsinki, Zviedrijā - Norčēpinga, Lietuvā - Viļņa, Igaunijā - Tallina, Dānijā - Olborga, Krievijā - Sanktpēterburga un Maskava, Japānā - Kobe, Hirosima un Nagasaki, Ķīnā - Sudžou, ASV - Dalasa, Lielbritānijā - Lestera un Brodlena, Santjago Čīlē, Almati - Astana Kazahstānā un Florence Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!