Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš atbalstīja Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesneša Valdemāra Šubrovska lūgumu atbrīvot no tiesneša amata pēc paša vēlēšanās, informēja ministra pārstāvis Mārtiņš Panke.
Šubrovskis lūdz viņu atbrīvot no tiesneša amata ar 2008. gada 14. janvāri, lai neradītu traucējumus RAT Civillietu tiesas kolēģijas darbā un varētu pabeigt nozīmēto lietu izskatīšanu. Par tiesneša atbrīvošanu no amata jālemj Saeimai.

Šubrovskis 1974.gadā absolvējis Latvijas Valsts universitātes Juridisko fakultāti, iegūstot jurista kvalifikāciju. Šajā gadā Šubrovskis tika norīkots par Rīgas rajona tautas tiesas pastāvīgās sesijas Siguldā tautas tiesneša aizvietotāju, bet 1976. gadā Šubrovskis tika ievēlēts par šīs tiesas tiesnesi.

1987. gadā Šubrovskis tika ievēlēts par Rīgas rajona tautas tiesas pastāvīgās sesijas Siguldā priekšsēdētāju, bet 1993. gadā ar tieslietu ministra pavēli Šubrovskis tika iecelts par Rīgas rajona Siguldas tiesas priekšsēdētāju.

Savukārt 1996. gadā Saeima apstiprināja Šubrovski par RAT tiesnesi. 2001. gadā ar Latvijas Republikas Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas lēmumu Šubrovskim piešķirta pirmā kvalifikācijas klase.

Šubrovskis ir viens no tiesnešiem, kurš pieminēts skandalozās grāmatas "Tiesāšanās kā ķēķis" ievadā. Grāmatā ir advokātu un tiesnešu sarunu atšifrējumi, kas liecina par tiesnešu ētikas pārkāpumiem Augstākajā tiesā un Rīgas apgabaltiesā.

Ģenerālprokuratūras prokuroru grupas pārbaudē par grāmatu "Tiesāšanās kā ķēķis" konstatēts, ka likumu par tiesu varu un Tiesnešu ētikas kodeksu pārkāpuši septiņi dažādu tiesu tiesneši. Viņu rīcībā gan nav saskatītas kriminālsodamās darbību. Pārkāpumi konstatēti divu Augstākās tiesas tiesnešu rīcībā, piecu Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnešu rīcībā un viena tiesneša rīcībā konstatēti arī tīši likuma pārkāpumi tiesas lietas izskatīšanā.

Kaut arī iesniegtajās izdrukās telefonsarunu atšifrējumi nav precīzi un vairākos gadījumos neatspoguļo sarunu saturu, pārbaudes rezultāti ir pietiekami konstatējumam, ka iesniegtajās izdrukās atšifrētās un grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" publicētās telefonsarunas starp tiesnešiem, advokātu Grūtupu un viņa biroja darbiniekiem ir notikušas. Sarunās minētie konkrētie fakti sakrīt ar konkrētu civillietu materiāliem, arī SIA "Lattelekom" zvanu izdruku analīze apstiprina, ka izejošie zvani no zvērināta advokāta Grūtupa biroja atbilst telefonsarunu atšifrējumu izdrukās norādītajiem datumiem.

Taču iztrūkstot telefonsarunu audioierakstiem, ar resoriskās pārbaudes veikšanai pieļaujamajiem līdzekļiem un metodēm nav iespējams konstatēt, vai izdrukās atšifrētās un grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" publicētās tiesnešu, zvērināta advokāta Grūtupa un viņa biroja darbinieku telefonsarunas saturiski precīzi atbilst faktiski notikušajām sarunām.

RAT preses sekretāre Evita Naglinska portālu "Delfi" informēja, ka Šubrovskis lēmumu par amata atstāšanu pieņēmis jau pirms gada, par ko arī informējis savus kolēģus jau pagājušajā gadā ap Ziemassvētkiem. Naglinska uzsvēra, ka Šubrovska lēmums nevar būt saistīts ar skandalozo grāmatu, jo ir pieņemts jau pirms tās nākšanas klajā. Pēc grāmatas publiskošanas Šubrovskis jau oficiāli pateicis, ka grasās atstāt amatu.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka laika posmā no 1998. līdz 2000. gadam iespējams tikušas noklausītas advokāta Andra Grūtupa biroja stacionāro tālruņu sarunas. Grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" publiskotās sarunas rada aizdomas par iespējamām koruptīvām saitēm, nelikumīgu un neētisku rīcību tieslietu un iekšlietu sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!