Rīgas Brīvostas pārvalde sākusi izstrādāt Mīlestības salas sakopšanas plānu, pastāstīja ostas pārstāve Anita Leiškalne.
Likums neuzliek par pienākumu ostu pārvaldēm rūpēties par putniem, tomēr kādam tas jādara, norādīja Leiškalne. Ņemot vērā, ka brīvostas teritorijā atrodas vairāki liegumi, kuri gan ir noteikti likumā, bet pamesti aizmirstībā, brīvostas valde uzdevusi pārvaldniekam izstrādāt plānu un iesniegt valdē tāmi par nepieciešamo darbību un izmaksām Mīlestības salas sakārtošanai.

Rīgas Brīvostas pārvalde ir uzsākusi sadarbību ar ornitologiem un cer piesaistīt zaļo kustību un citus dabas draugus šā videi nozīmīgā plāna īstenošanai.

Ķīru un citu putnu sugu ligzdošanas vietas strauji sarūk, jo nelielās Daugavas saliņas, kuras ķīri iecienījuši ligzdošanai, aizaug. Rodot līdzsvaru starp pilsētas attīstībai tik nepieciešamo ostas saimniecisko darbību un ne mazāk svarīgo vides aizsardzību, sadarbībā ar ornitologiem paredzēts veikt salas izpēti un niedru zemūdens pļaušanas darbu, kuru rezultātā sala varētu kļūt īpaši piemērota putnu ligzdošanai jau 2008.gadā.

Iespējams, Mīlestības salā tiks izveidota arī vieta, no kuras ornitologi, kā arī dabas draugi, rīdzinieki, interesenti un tūristi varēs vērot putnus, netraucējot un neiejaucoties to dabiskajā vidē, sacīja Leiškalne.

Rīgas domes Vides departamenta Pilsētvides pārvaldes vadītāja Arta Dubava portālam "Delfi" norādīja, ka Mīlestības sala ietilpst īpaši aizsargājamā dabas teritorijā - dabas parkā "Piejūra".

Dabas parkam "Piejūra" ir izstrādāts un Vides ministrijā apstiprināts dabas aizsardzības plāns, kura ietvaros tika veikta Mīlestības salas izpēte, kā arī noteikti apsaimniekošanas pasākumi, kas šajā teritorijā būtu nepieciešami.

Dubava skaidroja, ka saskaņā ar dabas aizsardzības plānu, Mīlestības salā nav paredzēts veikt ne niedru pļaušanu, ne arī veidot labiekārtojumu - putnu novērošanas torņus vai ko citu. Speciāliste norāda, ka izpētes rezultāti neliecina, ka Mīlestības sala būtu putniem nozīmīga vieta. Kā ornitoloģiski vērtīgākās teritorijas Daugavas augštecē eksperti ir atzinuši Krievu salu un Žurku salu, un ieteikuši tur veidot mikroliegumus putnu aizsardzībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!