Foto: PantherMedia/Scanpix

Novembra sākumā, rokot tranšeju kanalizācijas tīklu izbūvei Rīgā, 11. novembra krastmalā, posmā starp Minsterejas un Mārstaļu ielu, atklāti vēsturiski nozīmīgi mūru fragmenti, informēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) Klientu un dokumentu pārvaldības daļas speciāliste Alma Kaurāte-Java.

Objekts atrodas valsts nozīmes arheoloģiskā pieminekļa "Vecrīgas arheoloģiskais komplekss" un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā.

Atklātie sienu fragmenti mūrēti no dolomīta kvadriem un ķieģeļiem, tie varētu būt saistāmi ar pilsētas vēsturiskajos plānos redzamo Mārstaļu bastionu.

Rīgas pilsētas nocietinājumu sistēmas pilnveidošana atbilstoši tā laika fortifikācijas sistēmas prasībām sākās jau 15.gadsimtā, kad tika izveidoti pirmie zemes nocietinājumi ārpus toreizējā pilsētas aizsargmūra. Zemes vaļņi ap pilsētu veidoja pusloku, tie tika sistemātiski pilnveidoti un uzlaboti. 17.gadsimtā pilsētas nocietinājumi tika izbūvēti arī Daugavas pusē. Mārstaļu jeb Šēra bastions bija viens no lielākajiem šajā pilsētas pusē. 19. gadsimta otrajā pusē zemes vaļņi, bastioni un ravelīni ap Vecrīgu tika nojaukti.

VKPAI pārstāve skaidroja, ka arheoloģiskā izpēte 11.novembra krastmalā, posmā starp Minsterejas un Mārstaļu ielu, nav veikta, tāpēc nav zināms, cik lielos apjomos zem ielas ir saglabājušās bastiona vai citas vēsturiskās konstrukcijas. Arheoloģiskā izpēte ir veikta līdzās esošajā teritorijā - kvartālā starp Mārstaļu un Minsterejas ielu un 11.novembra krastmalu. 1971.-1972. un 1977. gadā arheoloģiskos izrakumus tur vadīja arheologs Andris Caune. Toreiz tika izpētīti trīs izrakumu laukumi ap 200 kvadrātmetriem lielā platībā, atklājot senos Rīgas upes krasta nostiprinājumus, pilsētas nocietinājumu sienas un torņa pamatus.

Arheoloģisko uzraudzību kanalizācijas tīklu izbūves laikā 11. novembra krastmalā veic arheoloģe Ilze Reinfelde. Ņemot vērā izraktās tranšejas nelielo platumu, pagaidām nav iespējams noskaidrot atklāto mūru kontekstu, saglabāšanās pakāpi un apjomu ārpus tās robežām. Lai izvērtētu optimālākos risinājumus turpmākajiem darbiem, nodrošinot pēc iespējas lielākos apjomos atsegto konstrukciju saglabāšanu "in situ", kā arī ievērojot nepieciešamos drošības pasākumus, atklātie mūri uz laiku pārsegti un tranšeja aizbērta, vēstīja Kaurāte-Java.

Zem 11. novembra krastmalas esošo saglabājušos Mārstaļu bastiona konstrukciju lokalizācija plānoto darbu zonā tiks veikta, izmantojot nedestruktīvas izpētes metodes. Līdz izpētes rezultātu saņemšanai, apkopošanai un lēmuma pieņemšanai par turpmākām projekta realizācijas iespējām darbi šajā vietā pārtraukti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!