Sestdien, 12. maijā plkst. 19:00 Rīgā Mežaparka lielajā estrādē notiks 3. Starptautiskais uguņošanas festivāls – “Uguns paparde”. Pasākumā piedalīsies trīs Baltijas valstu vadošās pirotehnikas kompānijas, kas piedalīsies konkursā, kā arī priecēs skatītājus ar saviem uguņošanas priekšnesumiem vairāku stundu garumā.
Uguņošanas svētkiem pasaulē ir sena vēsture. Pirmie pirotehniskie eksperimenti un uguņošana ir notikusi jau 12. gadsimtā Ķīnā, bet Eiropā vēstures liecības liecina, ka uguņošana ir aizsākusies 14. gadsimtā. Jau daudzus gadu simtus šie svētki notiek dažādās valstīs, visā pasaulē, pulcējot desmitiem tūkstošu skatītāju.

Uguņošanas festivāla ideja ir sacensības veidā vienā pasākumā parādīt iespējami dažādas uguņošanas, tā sagādājot skatītājiem neaizmirstamu izrādi un svētku sajūtu. Uguns un mūzikas mijiedarbība rada iespēju skatītājiem sniegt emocionālu pārdzīvojumu un parādīt šīs mākslas skaistumu.

Šogad festivāls “Uguns paparde” notiks jau trešo reizi, bet pirmo reizi – Rīgā. Pirmais festivāls notika 1996. gadā Ogrē, otrais – 2000. gada augustā Ikšķilē. Gan pirmā, gan otrā festivāla uguņošanas priekšnesumus vēroja ap 10 000 skatītāju, tādēļ, pamatoti, plānojam, ka Rīgā šogad varētu būt ap 15 000 interesentu. Pasākuma laikā uguņošanas priekšnesumi būs vērojami vairāku stundu garumā, kā arī skatītājus priecēs vairāki labi pazīstami mūziķi un grupas – The Hobos, A-Eiropa, Linga, Ozols u.c.

“Uguns paparde” ir paredzēts kā konkurss, kurā dalību ņems ne mazāk kā piecas pirotehniķu komandas no trim Baltijas valstīm.

Festivāla organizētāju galvenais mērķis ir priecēt rīdziniekus un galvaspilsētas viesus ar skaistiem priekšnesumiem, kā arī pierādīt, ka gan Latvijas, gan pārējo Baltijas valstu pirotehniķi nav sliktāki par Austrālijas un citu ārvalstu pirotehnikas kompānijām un godam varētu piedalīties Rīgas 800 gadu jubilejas uguņošanas pasākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!