Rīgas domes deputāti šodien norādīja uz iespējamām slēptām interesēm un atsevišķu projektu lobēšanu domē.
Otrdien gan Vides komitejā, gan domes sēdē tika izskatīts jautājums par pilsētas attīstības plāna grozīšanu zemes gabalā starp Murjāņu ielu, jaunprojektējamu ielu un Vangažu ielu.

Vides komiteja piekrita zonējuma maiņai tikai nelielai šīs teritorijas daļai, kur ir plānots būvēt māju. Tāpat tika atļauts darbu gaitā nocirst vienu papeli. Taču Vides komiteja iebilda pret ielas izbūvi pašlaik esošā mežā, jo šai teritorijai no vienas puses jau garām stiepjas Murjāņu iela.

Domes deputāts Ingmārs Līdaka paziņoja, ka Vides komitejā šis jautājums ticis skatīts četras vai piecas reizes, radot viņā neizpratni, kāpēc vieni projekti pēc to noraidīšanas pazūd, bet citi atgriežas atkal un atkal. "Vai aiz tā tomēr neslēpjas kaut kādas konkrētas intereses ar ļoti spēcīgu lobiju", jautāja deputāts.

Arī Vides komitejas priekšsēdētājs Valdis Kalnozols bija līdzīgās domās. "Man nepatīk tā uzcītība, ar kādu šis jautājums tiek virzīts. Viens tāds gabals jau tika uzcītīgi virzīts. Vides komitejā projektu Gunāra Astras ielā mēs skatījām reizes septiņas, kamēr no mums izpieda, ka 30% teritorijas var apbūvēt. Ar ko tas beidzās? Šo teritoriju vienkārši izcirta," teica Kalnozols.

Kalnozols norādīja, ka Vides komiteja iepriekš par zonējuma maiņu Murjāņu ielā lēma pavisam citādi, nekā Pilsētas attīstības departaments informē deputātus. Komiteja piekrita mainīt zonējumu tikai tai teritorijai, kas atradīsies zem mājas. Vides komiteja atļāva izcirst tikai vienu papeli, bet tiek piedāvāts izbūvēt ielu, "kas ies pa priedēm", teica Kalnozols.

Par šī projekta atbalstīšanu iestājās Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks un domes priekšsēdētājs vietnieks Aivars Guntis Kreituss, kuri abi pārstāv "Centra apvienību".

Rīgas domes deputāti noraidīja šo projektu. Par tā īstenošanu balsoja pieci no sešiem partijas "Līdztiesība", četri no septiņiem "Centra apvienības", divi savienības "Latvijas ceļš" domes deputāti, kā arī pa vienam no Tautas partijas, "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Tautas saskaņas partijas un Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) deputātam un viens neatkarīgais domes deputāts.

Vienīgais no LSDSP "par" balsoja domes priekssēdētājs Gundars Bojārs.

Savukārt pret šo lēmumu balsoja lielākoties Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas deputāti, Zaļās partijas pārstāvji un vēl daži citi deputāti.

Aizdomas par iespējamu lobēšanu un kādu interešu aizstāvību izskanēja Vides komitejas sēdē, šodien skatot gan jau pieminēto jautājumu, gan projektu par ēku būvniecību Ēbeļmuižas parka teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!