Foto: F64
Rīgas dome plāno izdarīt tehniskus grozījumus nesen pieņemtos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanu, paredzot, ka ārvalstu pilsoņiem, kuriem ir pastāvīgā uzturēšanās atļauja Latvijā, tiks piemērota tāda pati NĪN likme kā Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, pastāstīja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna.

Rīgā dzīvo daudzi pensionāri, kuri pieņēmuši citas valsts pilsonību, un negrozītie noteikumi paredzētu, ka viņiem NĪN atlaide nepienākas, jo viņi nav ne Latvijas pilsoņi, ne nepilsoņi. Ivāna skaidroja, ka daudziem no šiem pensionāriem ienākumi nav lieli un viņi saņem pašvaldības sociālos pabalstus. Ja viņiem būtiski palielinātos NĪN maksājums, pašvaldībai nāktos attiecīgi arī palielināt sociālo atbalstu.

Līdz ar to pašvaldība attiecīgi grozīs saistošos noteikumus.

Savukārt tiem ārzemniekiem, kuri ieguvuši termiņuzturēšanās atļauju (TUA), NĪN likme nākamgad palielināsies.

Kā ziņots, Rīgas dome nolēmusi paaugstināt NĪN zemes īpašniekiem, kā arī atbalstījusi NĪN paaugstināšanu par mājokļiem bez deklarētiem iedzīvotājiem, nesakoptai zemei un patvaļīgas būvniecības objektiem no 2016.gada. Šādi plānots budžetā iekasēt vairāk nekā 20 miljonus eiro.

Pieņemtie noteikumi par NĪN aprēķināšanu un NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību paredz arī jaunus NĪN atvieglojumus ģimenēm ar bērniem. Atvieglojumu ģimene saņems pie nosacījuma, ka konkrētais dzīvoklis pieder kādam no bērna vecākiem un visi ģimenes locekļi ir tajā deklarēti.

Noteikumi paredz zemei Rīgas administratīvajā teritorijā piemērot likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteikto likmi - 1,5%. Līdz šim, rēķinoties ar ekonomisko krīzi un 25% pieauguma ierobežojumu, kas bija noteikts ar likumu 2008.-2011.gadā, tika piemērota likme 1% apmērā. Savukārt ģimenēm ar vienu bērnu nodokļa atvieglojumi būs noteikti 50% apjomā, bet ģimenēm ar diviem bērniem - 70% apjomā.

Jaunie atvieglojumi ģimenēm ar bērniem varētu skart ap 35 000 īpašnieku, bet uz aptuveni 30 000 īpašnieku attiecas pašreiz noteiktie NĪN maksas atvieglojumi. Līdz ar to no nākamā gada atvieglojumi NĪN maksāšanā varētu tikt piemēroti ap 65 000 personu. Kopumā Rīgā NĪN maksā 264 000 īpašnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!