Rīgas dome otrdien ar pārliecinošu vairākumu noraidīja kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) deputātu lūgumu iekļaut domes darba kārtībā jautājumu par čecenu bojā gājušā līdera Džohara Dudajeva vārdā nosauktās gatves pārdēvēšanu.
Rīgā būs Džohara Dudajeva gatve

Par jautājuma izskatīšanu domes sēdē balsoja astoņi deputāti, pret 45 un viens atturējās. Par balsoja septiņi PCTVL domnieki un viens Krievu partijas pārstāvis. Viens PCTVL pārstāvis atturējās, un visu pārējo partiju deputāti balsoja pret. Lai iekļautu ārkārtas jautājumu izskatīšanai sēdē, nepieciešamas divas trešdaļas klātesošo deputātu balsu.

Priekšlikumu pārdēvēt ielu iesniedza deputāts Aleksandrs Giļmans, Sergejs Zaļetājevs, Ilga Oziša un Tatjana Jemeļjanova. Deputāti lūdz pārdēvēt ielu, ņemot vērā Latvijas prezidentes un Ārlietu ministrijas viennozīmīgo nosodījumu teroristiskajam aktam Maskavas teātra centrā, tradicionāli draudzīgās attiecības starp Rīgu un Maskavu un rīdzinieku un vairāku sabiedrisko organizāciju izteikto viedokli, ka "Dudajeva gatves esamība Rīgā nozīmē starptautiska terorisma netiešu morālu atbalstu".

Jāatgādina, ka domes Pieminekļu padome šomēnes neatbalstīja vairāku sabiedrisko organizāciju ieteikumu pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi, bet pēc ķīlnieku krīzes Maskavā diskusijas par nepieciešamību ielu pārdēvēt atsākās. Atbalstu ielas pārdēvēšanai paudis arī Rīgas mērs Gundars Bojārs.

Septembra sākumā pārdēvēt bojāgājušā "čečenu terorisma pamatlicēja" Džohara Dudajeva vārdā nosaukto ielu Purvciemā domi lūdza vairākas Latvijas sabiedriskās organizācijas, tajā skaitā Krievu sabiedrība Latvijā.

Džohara Dudajeva gatvi agrāk sauca par Kosmonautikas gatvi, taču 1996.gadā pēc Saeimas deputātu ierosinājuma to pārdēvēja.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka par bojāgājušā čečenu līdera Džohara Dudajeva vārdā nosaukto ielu jālemj pašvaldībai - Rīgas domei. Vaicāta par šā jautājuma aktualizēšanu gandrīz valstiskā nozīmē, prezidente otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja, ka "šis jautājums ir tīri municipāla rakstura jautājums".

"Rīga jau ir redzējusi bezgala daudz un garu rindu dažādu ielu pārdēvēšanu dažādos apstākļos. Šajā brīdī, kad esam neatkarīgā valstī, šāda rakstura lēmumi ir nonākuši Rīgas domes rokās un tātad tieši Rīgas domei būs par to spriest," norādīja Vīķe-Freiberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!