Foto: PantherMedia/Scanpix
Rīgas domes sēžu zālē šodien norisinājās otrā Rīgas pilsētas Kristīgo draudžu kolēģijas paplašinātā sēde, kurā Kristīgo draudžu kolēģijas locekļi un interesenti tikās ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (SC) un viņa vietnieku Andri Ameriku (LPP/LC), aģentūru LETA informēja domes deputāts un kolēģijas priekšsēdētājs Jānis Šmits (LPP/LC).

Uzrunājot sēdes dalībniekus, Ušakovs uzsvēris, ka viena no domes prioritātēm ir sadarbība ar kristīgajām draudzēm, kā arī pieminēja būtiskākos notikumus aizvadītā gada laikā, kad Rīgas dome sniegusi atbalstu dažādu konfesiju baznīcu rīkotajiem pasākumiem un palīdzējusi saimniecisko un administratīvo jautājumu risināšanā.

Savukārt Ameriks pateicās Kristīgo draudžu kolēģijai par veiksmīgo sadarbību aizvadītajā laika periodā un uzsvēra, ka sadarbība ar kristīgajām konfesijām palīdz Rīgas domes darbā, tādējādi uzlabojot situāciju Rīgā. Novērtējot kristīgo draudžu locekļu aktīvo dalību Rīgas ikdienas jautājumu risināšanā, domes pārstāvji pasniedza garīdzniekiem un draudžu locekļiem domes Pateicības rakstus par nozīmīgu ieguldījumu morālo un ģimenes vērtību sargāšanā, sabiedrības saliedēšanā un saticības veicināšanā, kā arī kristīgo vērtību aizstāvēšanā un nostiprināšanā.

Garīdzniekiem un draudžu pārstāvjiem bija iespēja saņemt atbildes uz daudziem aktuāliem un viņus interesējošiem jautājumiem, kas skar gan draudžu dzīvi, gan sabiedrības dzīvi kopumā. Tikšanās laikā skatīts arī jautājums par viendzimuma pāru partnerattiecību regulējumu.

Rīgas pilsētas Kristīgo draudžu kolēģija pauda vienprātīgu atbalstu Latvijas Juristu biedrības atklātajā vēstulē paustajam viedoklim, izsakot kategorisku iebildumu pret homoseksuālisma legalizāciju un pielīdzināšanu tradicionālajam ģimenes un laulību institūtam, kā arī vēršas pie atbildīgajām valsts institūcijām ar lūgumu neatbalstīt Reģistrēto partnerattiecību likumprojektu un jebkādus citus likumprojektus, kas grauj tradicionālās ģimenes institūtu, un darīt visu iespējamo, lai stiprinātu ģimenes institūtu un bērnu tiesību ievērošanu Latvijā.

Šmits pastāstīja, ka tikšanās laikā kardināls Jānis Pujats ierosinājis nepieļaut izdevniecības "Zvaigzne ABC" izdotās Sociālo zinību mācību grāmatas 9.klasei izplatīšanu un izmantošanu mācībām skolā. "Homoseksuālisms kā dzīvesveids ir tieša diskriminācija pret heteroseksuāli orientētiem cilvēkiem, kas atbalsta ģimenes vērtības. Tā ir diskriminācija pret vairākumu, antikonstitucionāls solis, jo Satversme aizsargā tradicionālo laulības modeli," uzsvēra Šmits.

Kaut arī Ušakovs un Ameriks kolēģijas sēdē norādījuši, ka mācību literatūra un partnerattiecību likuma regulējumi ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Saeimas un Ministru kabineta kompetence, Rīgas Kristīgo draudžu kolēģija uzskata, ka situācija ir gana nopietna, lai vērstos gan IZM, gan Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā ar lūgumu nerekomendēt šīs grāmatas lietošanu Rīgas skolās.

Jau ziņots, ka sabiedrībā plašu rezonansi izraisījusi Sociālo zinību mācību grāmata 9.klasei, kuras 187.lappusē pārpublicētas psiholoģes Jolantas Cihanovičas atbildes par homoseksualitāti no portāla "www.apollo.lv". Tas ir grāmatā vienīgais atspoguļotais it kā profesionālais skaidrojums par šiem jautājumiem.

Psiholoģe Jolanta Cihanoviča līdz 2006.gadam ir bijusi lesbiešu, geju un transseksuāļu (LGBT) un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes locekle, tāpēc šajā jautājumā viņas kā profesionāles viedokļa objektivitāte tiek apšaubīta un no portāla pārpublicētās atbildes tiek vērtētas kā tendenciozas un jauniešiem nepiemērotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!