Foto: Publicitātes foto
Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Meži" apsaimniekotajās teritorijās šovasar fiksēti jau 47 mežu ugunsgrēki, kuros izdeguši meži un jaunaudzes kopumā 35 hektāru platībā. Joprojām mežos saglabājas augsta ugunsbīstamība, tāpēc uzņēmums aicina iedzīvotājus izturēties atbildīgi, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Salīdzinoši pērn visa gada laikā mežu ugunsgrēki Pierīgā plosījušies 65 reizes, iznīcinot nedaudz vairāk nekā 19 hektārus plašas teritorijas.

"Rīgas meži" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra skaidro, ka vismazākā dzirkstele, nomests izsmēķis, sērkociņš, stikla lauska var izraisīt bīstamu ugunsgrēku, kura izplatību veicinās stiprie un mainīgie šīs vasaras vēji.

Vislielākā bīstamība šogad esot purvos. Uzņēmuma pārraudzībā ir purvi vairāk nekā trīs tūkstošu hektāru platībā un tie šīs vasaras saulē ir izkaltēti. Tā kā sākas aktīvais ogu un sēņu laiks, uzņēmums aicina, ejot mežā, būt ļoti atbildīgiem.

"Rīgas Mežos" šogad bīstamākais un postošākais bija Garkalnes meža ugunsgrēks, kura laikā izdega 21 hektārus liela teritorija. Pēc sākotnējām aplēsēm materiālie zaudējumi ir vairāki simti tūkstoši eiro, jo izdega ne tik vien mežs, bet arī 16 hektāri jaunaudzes.

Stiprā vēja dēļ Garkalnes mežā plosījās vainaguguns, un šāda veida ugunsgrēku, kad deg koku galotnes pat vairāku desmitu metru augstumā, ir ļoti sarežģīti dzēst. Uguns ir ļoti intensīva, gaisā lido pārogļojušies koku zari, kas nokrītot rada jaunus ugunsgrēka perēkļus, turklāt uguns uz priekšu virzās ļoti ātri.

Pierīgas meži atrodas tuvumā blīvi apdzīvotām vietām un ir daudzu iedzīvotāju iemīļota atpūtas vieta, tādēļ jo īpaši ir jāievēro piesardzības pasākumi.

Valsts Mežu dienests (VMD) arī tagad aicina cilvēkus izvērtēt nepieciešamību doties uz mežu. Vairums meža ugunsgrēku izceļas tāpēc, ka cilvēki neapdomīgi rīkojas ar uguni. Lai arī mežos kurināt ugunskurus drīkst tam paredzētās un īpaši iekārtotās vietās, cilvēki tiek aicināti izvērtēt nepieciešamību to darīt.

Tāpat šobrīd ir aizliegts ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, piemēram, motocikliem un kvadricikliem, braukt pa mežu un purvu ārpus ceļiem vai veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Pēc VMD datiem šogad Latvijā kopumā dzēsti 354 meža ugunsgrēki.

SIA "Rīgas meži" ir Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošs uzņēmums. Tam ir pakļautas piecas mežniecības, kokaudzētava "Norupe" un kokzāģētava "Norupe" Ogres novadā. Uzņēmums apsaimnieko arī Rīgas dārzus un parkus, kā arī kultūras un atpūtas parku "Mežaparks".

Kopējā apsaimniekotā meža īpašumu platība - 61 726,5 hektāri. Uzņēmuma apsaimniekošanā nodoti 4601,6 hektāri meža zemju Rīgas un Jūrmalas pilsētu administratīvajās teritorijās

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!