Foto: Shutterstock
Rīgā Paula Lejiņa ielas 6. nama dzīvokļa īpašniecei Leontīnei Eitviņai "Rīgas namu pārvaldnieks" joprojām skaita parādu par ūdeni, un par jūniju kopā ar citiem komunālajiem pakalpojumiem un pievienotās vērtības nodokli rēķina summa sasniegusi 674 eiro, no kuriem tikai par ūdeni vien – vairāk nekā 600 eiro, piektdien vēsta "Latvijas Avīze".

Laikraksts atgādina, ka jūnija rēķinā "Rīgas namu pārvaldnieks" viņai bija iekļāvis visu 160 dzīvokļu nama kopējā ūdens patēriņa starpību – 388 kubikmetrus, ar kuriem var divreiz piepildīt Ķīpsalā uzcelto peldbaseinu.

Šī visa daudzstāvu nama ar 160 dzīvokļiem kopējā ūdens patēriņa starpība aprēķināta tāpēc, ka pensionāre nebija laikus nomainījusi dzīvoklī uzstādītos ūdens skaitītājus. Pēc skaitītāja pārbaudes izrādījās, ka tas tik tiešām ir kļūdains un uzskaitījis vairāk ūdens, nekā tam izgājis cauri. Tātad pensionāre pārmaksājusi divreiz, vēsta laikraksts.

Arī par jūliju viņas saņemtais rēķins nav pārlieku sarucis. Kopā ar iepriekš iekrāto parādu, no kura daļu samaksājuši viņas radinieki, tas 376,04 eiro kopsummā tāpat krietni pārsniedz viņas niecīgo pensiju. Turklāt kopš jūlija viņai papildus uzskaitīta soda nauda 33,92 eiro apmērā par maksājuma kavējumu, atzīmē "Latvijas Avīze".

"Par jūliju saņemtajā rēķinā cita starpā redzama arī šī daudzstāvu nama kopīgā ūdens patēriņa starpība – 318,5 kubikmetri, kas ir tikai mazliet mazāka par jūnijā uzskaitītajiem 388 kubikmetriem. Tas pierāda, ka "Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāves Santas Vaļumas skaidrojums par neprecīzu dzīvokļos uzstādīto skaitītāju rādījumu nolasīšanu noteiktajā laikā (no 25. līdz 27. datumam) ir tikai atruna. Viņai būtu taisnība, ja vienā mēnesī būtu zudumi, citā – pārpalikumi," vēsta laikraksts.

Valsts kanceleja, kurā pensionāre bija vērsusies ar iesniegumu, gan bija pieprasījusi Rīgas domei novērtēt lielās ūdens patēriņa starpības "nesamērīgo attiecināšanu uz Leontīnes Eitviņas dzīvokli un rast taisnīgu situācijas risinājumu".

No Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes atbildes izriet, ka pašvaldība nemaz negrasās meklēt kādu atrisinājumu. Atbilde liecinot, ka pensionāre pati vien vainīga – ūdens parāds par 160 dzīvokļiem viņai uzskaitīts likumīgi, raksta laikraksts.

Ministru kabineta noteikumi gan paredz: ja trīs mēnešus pēc kārtas ūdens patēriņa starpība pārsniedz 20%, tad pārvaldnieks divu mēnešu laikā noskaidro, kāpēc rodas tik liela starpība. Tas tiek darīts, ja saņemts kāda dzīvokļa īpašnieka rakstisks iesniegums.

Laikraksts vēsta, ka lielā starpība starp dzīvokļos uzstādītajiem skaitītājiem un nama ievadā uzstādīto kopīgo skaitītāju nav nekas jauns. Jau kopš pagājušā gada vasaras tā svārstās no 250 līdz 550 kubikmetriem mēnesī.

Kā atzīmē laikraksts, "Rīgas namu pārvaldnieks" vēl nemeklē ūdens zudumus, bet kam uzrēķināt iztrūkumu. Kaut arī problēma pastāv vairāk nekā gadu, tikai tagad uzņēmums visos 160 dzīvokļos veiks uzstādīto ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, par to iepriekš paziņojot iedzīvotājiem rakstiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!