Foto: LETA
Rīgas pašvaldības namu apsaimniekotājs "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) turpinās veikt pārbaudes uzņēmuma grāmatvedībā, līdz tiks pārbaudīti visi dokumenti, kas sastādīti laika posmā no 2010.gada 31.oktobra, tikšanās laikā ar Rīgas domes frakcijas "Vienotība" bloka deputātiem norādīja Ervins Straupe.

Straupe deputātiem atklāja, ka līdzekļi no uzņēmuma tika noplūdināti divos maksājumos, un informēja, ka RNP turpina veikt pārbaudes uzņēmuma grāmatvedībā. "Mēs plānojam veikt pārbaudes [no šā brīža] līdz 2010.gada 31.oktobrim jeb periodam, kuru ir revidējis zvērināts revidents," sacīja Straupe un norādīja, ka uzņēmums uzticas iepriekš veiktajiem auditiem. Uz deputātu jautājumu, vai līdzekļu aizplūšanu varētu konstatēt uzņēmuma auditā, viņš atbildēja, ka tas būtu iespējams, taču RNP to ir atklājis, pirms uzņēmumā tika veikts audits.

Viņš arī pastāstīja, ka uzņēmumā pašlaik tiek ieviesta lietvedības sistēma un turpmāk visi rēķini tiks saskaņoti elektroniskā formā. Uzņēmums arī plāno ieviest aizsargmehānismus, lai šādas situācijas neatkārtotos. "Lai gan tas palielinās birokrātiju uzņēmumā, mēs plānojam ieviest sistēmu, ka RNP maksājumus parakstīs divi valdes locekļi," sacīja Straupe un piebilda, ka šāda drošības mehānisma ieviešana bija plānota jau iepriekš.

RNP valdes priekšsēdētājs deputātiem arī minēja, ka daļa no, iespējams, mahinācijā iesaistītajiem darbiniekiem darbu RNP jau ir pārtraukuši. "Daļa darbinieku RNP vairāk nestrādā. Daži darbu ir atstājuši, citi nav izturējuši pārbaudes," minēja Straupe un norādīja, ka katrs uzņēmuma valdes loceklis uzņēmās atbildību par noteiktām sfērām. "Katrs valdes loceklis uzņēmās atbildību par noteiktām sfērām, kā arī, komplektējot darbinieku sastāvu, viņi arī meklēja cilvēkus, kurus viņi redz amatos tajā sfērā, par kuru viņi ir atbildīgi," teica Straupe. Viņš arī atzina, ka, viņaprāt, RNP finanšu direktora Jāņa Kalniņa virzīšana attiecīgajam amatam, visticamāk, esot toreizējā valdes locekļa Dmitrija Geraskina iniciatīva, kurš kā valdes loceklis atbildēja par finanšu sadaļu.

Savukārt "Vienotības" frakcijas pārstāvji aicināja izvērtēt "Rīgas namu pārvaldnieka" valdes spēju turpmāk veikt pienākumus. Deputāts Olafs Pulks RNP valdes priekšsēdētājam jautāja, vai Straupe pēc tam, kad uzzināja, ka, iespējams, uzņēmumā ir notikusi finanšu mahinācija, valdes locekļus neinformēja, jo viņiem neuzticējās. Taču Straupe norādīja, ka pārbaudes audits tika veikts, par to zinot pēc iespējas mazākam cilvēku lokam, jo tajā bija iesaistīts augsta līmeņa vadības pārstāvis.

Taču deputāts Juris Viņķelis jautāja, vai finanšu mahinācijā nav iesaistīts arī kāds valdes loceklis. Savukārt Straupe viņam atbildēja, ka izejošajiem rēķiniem būtu jābūt parakstītiem valdē, taču uzņēmumā ir darbinieki, kuriem ir valdes dots pilnvarojums dokumentu parakstīšanai.

Uz deputātu jautājumu, vai Straupe ir gatavs turpināt darbu RNP valdes priekšsēdētāja amatā un pēc šā gadījuma negrasās atkāpties, Straupe atbildēja, ka viņš var veikt amata pienākumus. "Es uzskatu, ka es to [pildīt amata pienākumus] turpmāk varu darīt," sacīja Straupe un piebilda, ka valdes atbildību var izvērtēt uzņēmuma kapitāldaļu turētājs.

Rīgas domes frakcijas "Vienotība" deputāti arī norādīja, ka finanšu mahinācijas uzņēmumā liecina par to, ka Rīgas mēra Nila Ušakova izveidotā uzņēmuma politiskā valde nav izturējusi pārbaudījumu. "Vienotības" pārstāvji arī atgādināja, ka RNP valdē tika iecelti Rīgas domē valdošajai koalīcijai pietuvināti cilvēki un uzņēmuma atbildīgajos amatos tika virzīti apvienībām "Saskaņas centrs" un LPP/LC lojāli cilvēki.

Jau vēstīts, ka RNP vadībai ir aizdomas, ka RNP Finanšu pārvaldes augsta ranga darbinieki, sagrozot grāmatvedības datus, no uzņēmuma kontiem vairākos maksājumos aizskaitījuši 247 tūkstošus latu. Aizdomas par iespējamu līdzekļu zādzību no uzņēmuma radās, ieviešot jaunu finanšu līdzekļu plūsmas kontroles sistēmu, kā arī RNP darbinieku vērības dēļ. Straupe RNP valdes vārdā 30.martā vērsās Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ar iesniegumu par iespējamu liela apmēra uzņēmuma līdzekļu zādzību.

RNP valdes priekšsēdētājs iepriekš arī norādīja, ka uzņēmuma darbību atklātās darbinieku iespējamās finanšu mahinācijas neietekmēs.

No darba RNP ir atstādināti vairāki darbinieki, un uzņēmuma valde ir veikusi nepieciešamos darbus, lai uzņēmuma ikdienas procesi nekādā gadījumā netiktu ietekmēti. Savukārt Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse iepriekš pastāstīja, ka procesa ietvaros ir aizturētas divas personas. "Procesa ietvaros ir aizturētas divas personas – viens darbinieks un viena privātpersona. Pašlaik abas personas aizturētas atbilstoši likumam uz divām diennaktīm, un pēc tam tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu," klāstīja Virse.

RNP Uzņēmumu reģistrā iegrāmatots 2010.gadā, un tā pamatkapitāls ir 804 tūkstoši latu. Uzņēmums izveidots, apvienojot 15 līdz tam pastāvošos pašvaldībai piederošos namu apsaimniekotājus – " Rīgas centra apsaimniekotāju", "Kurzemes namu apsaimniekotāju", "Zemgali", "Avota namus", "Krasta namus", "Ķengaraga namus", "Daugavas namus", "Pļavnieku namus", "Juglas namus", "Mežciema namsaimnieku", "Purvciema namus", "Valdemāra namus", "Sarkandaugavu", kā arī "Viesturdārzu" un "Vecmīlgrāvi".

Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā, valdījumā un pārvaldīšanā ir 4193 dzīvojamās mājas ar kopējo apsaimniekojamo platību virs astoņiem miljoniem kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!