Iestājoties aukstākam laikam, Rīgas patversmēs un sabiedriskajās organizācijās, ar kurām Rīgas domes Labklājības departamentam ir noslēgts līgums, būs iespējams nodrošināt pajumti vairāk nekā 300 bezpajumtniekiem.
Pilsētā darbojas Rīgas patversme, kurā gada aukstajos mēnešos ir iespējams uzņemt līdz 230 personas. Sākoties aukstam laikam, no 1.novembra Rīgas dome maksās sabiedriskajām organizācijām, lai tiktu izveidotas vēl 85 vietas naktspatversmēs.

Šā gada pilsētas budžeta grozījumos oktobrī tika pieprasīts finansējums, lai patversmēs nodrošinātu pajumti vēl 65 cilvēkiem, ko Rīgas dome ir akceptējusi. Tātad kopā piešķirts papildu finansējums 150 bezpajumtnieku izmitināšanai.

Vidēji viena bezpajumtnieka uzturēšanas izdevumi naktspatversmēs dienā ir trīs lati. 2003.gadā Rīgas patversmes un naktspatversmes uzturēšanai no pilsētas budžeta tika izlietoti Ls 246 359.

Kā norāda departaments, bezpajumtnieku problēma Rīgā ar katru gadu kļūst aktuālāka - ja 2001.gadā Rīgas naktspatversmes pakalpojumus izmantoja 636 cilvēki, tad 2002.gadā Rīgas patversmē palīdzību saņēma 939, bet 2003.gadā - jau 1343 bez noteiktas dzīvesvietas vai krīzes situācijā nonākušas personas. 2004.gada pirmajā pusgadā patversmē ir uzturējušās 1030 personas.

Kā skaidro departamenta speciālisti, šie skaitļi atspoguļo patversmes pakalpojumus saņēmušo personu skaitu, bet neatspoguļo kopējo bezpajumtnieku skaitu Rīgā.

Bezpajumtnieku kopējo skaitu nav iespējams pateikt, jo daļa bezpajumtnieku izvēlas šādu dzīvesveidu, nevēloties saņemt palīdzību, tādēļ nav datu par viņiem, kā arī ir izteikta slēptā bezpajumtniecība, kad personai nav noteiktas dzīvesvietas, atzīmē departamenta speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!