Foto: LETA

Rīgas pilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas pieminekļu aģentūra" turpmāk apsaimniekos Brīvības pieminekli un Rīga Brāļu kapus, otrdien, 21. decembrī, lēma valdība.

"Rīgas pieminekļu aģentūrai" tika deleģēta Brīvības pieminekļa, tā aizsardzības zonas un Rīgas Brāļu kapu, to teritorijas un aizsardzības zonas saglabāšana, uzturēšana un atjaunošana.

"Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi ir Latvijas nacionālās neatkarības izcīnīšanas, valstiskās identitātes un nacionālās pašapziņas simboli un Latvijas tautas svētvietas, kuru aprūpei ir nepieciešama īpaša uzmanība," norādīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi par abām vietām rūpēties ik dienu un pauda pārliecību, ka Rīgas pieminekļu aģentūrai ir šim atbildīgajam uzdevumam nepieciešamās zināšanas un pieredze.

Valsts pārvaldes uzdevuma deleģēšanas līgums starp KM padotībā esošo Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldi un "Rīgas pieminekļu aģentūru" par abu tautas svētvietu apsaimniekošanu būs spēkā no 2022. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim.

Atbilstoši tam būs jāvirza izskatīšanai un apstiprināšanai valdībā Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu saglabāšanas, uzturēšanas, izpētes un atjaunošanas programma, tostarp valdībā jāapstiprina tās īstenošanai nepieciešamais finansējums.

Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi ir Latvijas nacionālās neatkarības izcīnīšanas, valstiskās identitātes un nacionālās pašapziņas simbols un Latvijas tautas svētvieta, kuru aizsardzību un saglabāšanu nodrošina Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums.

Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi ir iekļauti Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes uzturētajā valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un tiem ir noteiktas teritorijas un aizsardzības zonas.

"Rīgas pieminekļu aģentūras" galvenais uzdevums ir koordinēt, plānot, vadīt un īstenot darbus, kas saistīti ar pieminekļu uzskaiti, uzturēšanu un atjaunošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!