Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Piektdien ekspluatācijā pēc rekonstrukcijas nodota Rīgas pils.

Kā norāda "Valsts nekustamie īpašumi" un pilnsabiedrība "SBRE", pēc trīs gadu rūpīga darba un vērienīga rekonstrukcijas un restaurācijas procesa Rīgas pils Priekšpils nodota ekspluatācijā.

Piektdien, 18. decembrī, Rīgas pilsētas būvvaldes ekspertu komisija apmeklēja Rīgas pili un pēc visu dokumentu saņemšanas un izvērtēšanas, kā arī objekta apskates parakstīja dokumentu par ēkas nodošanu ekspluatācijā.

Līdz ar to Rīgas pils, Latvijas Valsts prezidenta oficiālā rezidence un nozīmīgais 14.‑20. gadsimta vēstures un arhitektūras piemineklis, 700 gadus senā kultūrvēsturiskā mantojuma celtne, ir atguvusi tās sākotnējo spozmi un varenību.

Jau vēstīts, ka līdz 1.novembrim bija paredzēts pabeigt plānotos Rīgas pils rekonstrukcijas - restaurācijas darbus, bet līdz 20.decembrim - Rīgas pils papildus inženiertīklu sistēmas un atsevišķu arhitektūras risinājumu pielāgošanu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) prasībām.

Valsts prezidents 2012.gadā nolēma uz remonta laiku no pastāvīgās rezidences Rīgas pilī pārcelties uz pagaidu rezidenci Melngalvju namā. Valsts prezidenta kancelejas pārcelšanās notika 2012.gada vasarā.

Tūlīt pēc tam VAS "Valsts nekustamie īpašumi" sadarbībā ar Rīgas pils atjaunošanas padomi sāka visus nepieciešamos darbus, lai Rīgas pilī, kuras atsevišķas daļas jau ilgstoši bija atradušās ļoti sliktā tehniskajā stāvoklī un faktiski bija apmeklētājiem slēgtas, sāktos remonts.

Remontdarbu laikā 2013.gada 20.jūnijā pilī izcēlās postošs ugunsgrēks.

Saistībā ar ugunsgrēku tika sākts kriminālprocess, kas tagad jau nodots izskatīšanai tiesā.

Rīgas pils ugunsgrēka dzēšana:

Rīgas pili šogad apmeklē Valsts prezidents Raimonds Vējonis:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!