Foto: DELFI
Otrdien Rīgas pilī Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars informēs par kārtību, kādā Valsts prezidents sasauks Saeimas sēdes pēc Saeimas atlaišanas, informē Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Saskaņā ar Satversmi, atlaistā Saeima var sanākt uz sēdēm tikai tad, ja Valsts prezidents to sasauc. Šādām Saeimas sēdēm dienas kārtību nosaka prezidents.

Prezidenta kancelejas iepriekš norādīja, ka "pēc referenduma oficiālo rezultātu paziņošanas līdz jaunas Saeimas vēlēšanām Latvijas likumdošanas sistēmā iestāsies vēl nebijusi situācija, kad Saeimas darba kārtību nosaka Valsts prezidents".

Valsts prezidenta kanceleja esot tam gatava un "kārtība, kādā notiks Saeimas darba organizēšana, ir izstrādāta un saskaņota visu triju valsts augstāko varu [Saeima, valdība un prezidents] līmeņos".

Jau vēstīts, ka referenduma par Saeimas atlaišanu oficiālos rezultātus Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izziņos otrdien. Provizoriskie rezultāti liecina, ka par Saeimas atlaišanu nobalsojuši 94,3% no tautas nobalsošanas dalībniekiem jeb nedaudz vairāk nekā 650 tūkstoši cilvēku.

CVK būs jāizsludina jaunas Saeimas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas, visticamāk, 17.septembrī. Saeimas atlaišanas gadījumā deputātu kandidātu saraksti 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām būs jāiesniedz no 29.jūlija līdz 18.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!