Foto: F64
Ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju valstī, Rīgas pils rekonstrukcija un restaurācija atlikta uz nenoteiktu laiku, pastāstīja AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina.

"Bija plānots pils rekonstrukciju sākt šovasar, pēc tam termiņš tika pārcelts uz nākamā gada pavasari. Tagad iespējams, ka Rīgas pils rekonstrukcija varētu tikt atlikta uz vēlāku laiku," sacīja VNĪ pārstāve.

Kā skaidroja Laukšteina, lai sāktu jebkādus reālus remontdarbus, VNĪ ir nepieciešama garantija, ka nākamie lietotāji jeb nomnieki VNĪ ieguldītos līdzekļus objekta lietošanas gadu gaitā atdos nomas maksas veidā. Tāpēc vienmēr vispirms tiekot saņemts Ministru kabineta rīkojums, kas apstiprina proporcionāli būvdarbos ieguldītajiem finanšu līdzekļiem aprēķināto nākotnes nomas maksu.

Patlaban turpinās Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas tehniskā projekta izstrāde. Atklātā konkursā tehniskā projekta izstrādātājiem tika izraudzīts lētākais piedāvājums - no pilnsabiedrības "Pils projekts", kas ir SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" un SIA "Būve un forma" apvienība.

Tehniskais projekts top visai Rīgas pils Priekšpilij, pils dārzam, bastionam un žogam. Savukārt skiču projekts jau saskaņots ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

"Taču termiņa pārcelšanas dēļ ir pat kāds ieguvums. Proti, tehniskā projekta izstrādātājiem ir dots laiks kārtīgi paveikt uzdoto darbu, kas iepriekšējos plānos turpinājās paralēli pirmajiem remontdarbiem. Ir nedaudz mierīgāk, ka rekonstrukciju varēs sākt, balstoties uz detalizēti izstrādāta tehniskā un skiču projekta bāzes," sacīja Laukšteina.
Kopā projekta realizācijai plānotās investīcijas ir 15,8 miljoni latu bez pievienotās vērtības nodokļa, no kurām šogad bija plānots apgūt aptuveni vienu miljonu latu.

Jau ziņots, ka VNĪ 20.janvārī noslēdza līgumu par Rīgas pils priekšpils rekonstrukcijas-restaurācijas skiču un tehniskā projekta izstrādi un būvniecības autora uzraudzību.

Noslēgtā līguma vērtība ir 655 114 lati bez pievienotās vērtības nodokļa jeb 792 687 lati ar šo nodokli, informēja Laukšteina.

Projekta dokumentācijas izstrādes un saskaņošanas termiņš ir 18 mēneši no līguma spēkā stāšanās dienas. Tehniskajā projektā būs arī ekonomiskā sadaļa ar informāciju par nepieciešamo finanšu ieguldījumu.

Rīgas pils Priekšpils daļa ir vērsta uz Vanšu tilta, Krišjāņa Valdemāra ielas pusi. Tā ir daļa, kur pašlaik strādā Valsts prezidenta kanceleja, kā arī Priekšpils ietver vairākas telpas, kas šobrīd atrodas avārijas stāvoklī un netiek izmantotas, piemēram, Baltā zāle, Svētku zāle un vēl citas telpas kopumā aptuveni 5000 kvadrātmetru platībā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers Rīgas pils remontdarbu laikā plāno strādāt par vairāk nekā 1,6 miljoniem latu izremontētajā un labiekārtotajā Jūrmalas rezidencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!