Foto: LETA
SIA "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars"" ķīmisko vielu neuzglabāšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav atstājusi iespaidu uz pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" attīrīšanas iekārtām, pastāstīja "Rīgas ūdens" pārstāvis Artūrs Mucenieks.

Viņš informēja, ka "Rīgas ūdens" nav paņēmis analīzes no pilsētas kopējās kanalizācijas sistēmas, jo konkrētajā apkārtnē kanalizācijas akās nav bijis ūdens. Mucenieks paskaidroja, ka "Rīgas ūdens" speciālisti vēlējušies paņemt ūdens paraugus no kanalizācijas akas "Biolara" apkārtnē, bet tā ilgi nebija lietota, tāpēc tā bija izžuvusi un bez ūdens.

Tomēr Mucenieks uzsvēra, ka uzņēmums var droši pateikt, ka "Biolara" ķīmisko vielu neuzglabāšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav atstājusi ietekmi uz "Rīgas ūdens" attīrīšanas ietaisēm.

Kā pamatojumu viņš minēja, ka "Rīgas ūdens" ikdienā monitorē attīrīto notekūdeņu kvalitāti dažādos punktos attīrīšanas ietaisēs. Turklāt ķīmiskie notekūdeņi neesot varējuši nonākt pilsētas kanalizācijā, jo tur nav savienojuma ar "Rīgas ūdens" sadzīves kanalizāciju.

Jau vēstīts, ka Rīgā uzņēmumam "Biolars" piederošā īpašumā piektdien, 25. novembrī, atklāts liels daudzums bīstamu ķīmisko vielu. VVD tika saņemta informācija, ka Brīvības gatvē 222 dažādos iepakojumos lielā daudzumā atrodas ķīmiskas vielas, tostarp bārija hidroksīds. Brīvības gatvē 222 ir izbijusi rūpnieciska teritorija, kur tagad iekārtotas daudzu uzņēmumu telpas.

Ķīmisko vielu teritorijā konstatējuši "Latvijas Gāzes" darbinieki, kuri šajā teritorijā bija atklājuši nelikumīgu gāzes pieslēgumu.

Saistībā ar piektdien uzņēmuma "Biolars" teritorijā uzieto lielo daudzumu ķīmisko vielu tiks veikti vides un kanalizācijas ūdeņu piesārņojuma testi, informēja Valsts vides dienestā (VVD).

VVD inspektori ir paņēmuši augsnes paraugus, lai identificētu iespējamo vides piesārņojumu. Savukārt uzņēmuma "Rīgas ūdens" pārstāvji ir paņēmuši paraugus no pilsētas kopējās kanalizācijas sistēmas.

Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars" specializējas eksperimentālās izstrādēs ķīmijas jomā, tehnoloģiski sarežģītu ķīmisko produktu ražošanā, laku un krāsu rūpniecības pusproduktos, kā arī ražo gatavus laku un krāsu izstrādājumus, celtniecības, auto un sadzīves ķīmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!