Rīgas zoodārzs rīko fotokonkursu "Dižā bebra dižie darbi", aicinot iesūtīt fotogrāfijās iemūžinātus "dabas inženiera" bebra darbus un nedarbus vai arī pašu Eiropas lielāko grauzēju dabiskā vidē, pavēstīja zoodārza informācijas nodaļas vadītājs Ingmārs Līdaka.
Konkursa darbus līdz 31.maijam var nodot zoodārza biļešu kasē vai līdz 26.maijam sūtīt pa pastu uz Meža prospektu 1 vai e-pastu zooinfo@latnet.lv. Konkursā vērtēs arī bērnu zīmējumus par bebru tēmu.

50 interesantāko fotogrāfiju un zīmējumu autorus 31.maijā aicinās uz vasarīgu pasākumu, kura laikā uzvarētāji saņems vērtīgas balvas no "BOSCH" un zoodārza. Pasākuma laikā sadarbībā ar zoodārza bebru Murkšķi no bebru nogāztiem vai apgrauztiem materiāliem iecerēts būvēt bērnu pilsētiņu.

Bebriem mazuļi dzimst aprīlī un maijā. Šajā laikā vecāki no mājas padzen divus gadus vecos jaunuļus un tie meklē jaunas dzīves vietas, nereti ieklīstot pat pilsētās.

Latvijā šobrīd mīt vairāk nekā 100 000 bebru. Tas ir 25 000 reižu vairāk nekā 1927.gadā, kad Latvijā (Irbes upes pietekā Rauzā) izlaisti divi pāri no Norvēģijas atvestu bebru, lai atjaunotu kopš 19.gs. septiņdesmitajiem gadiem Latvijā pilnībā iznīcinātu sugu. Šobrīd Latvijā mītošo bebru skaits ir 100 reižu lielāks nekā 1980.gadā, kad bebrs atkal jau bija kļuvis par stabilu Latvijas dabas sastāvdaļu.

Pateicoties bebru aktīvai darbībai, Latvijā būtiski pieaudzis dzērvju, gulbju un daudzu citu Rietumeiropā retu sugu dzīvnieku skaits, uzlabojusies ūdens kvalitāte un hidroloģiskais režīms upēs, taču šī dzīvnieka aktivitātes daudzviet ir apgrūtinošas mežu īpašniekiem, lauksaimniekiem un ūdenstūristiem.

"Tomēr bebrs nav un nevar būt ne labs, ne slikts, viņš ir mūsu kaimiņš, ar kuru ir un būs jāsadzīvo vienā telpā - Latvijas dabā," norāda Līdaka.

Rīgas zooloģiskajā dārzā līdz šim nav izveidota bebru ekspozīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!