Rīgas Zooloģiskajā dārzā tika svērti, mērīti, kā arī pārvietoti atpakaļ uz izremontēto Tropu mājas mītni četri gavialkrokodili, portālam “Delfi” pastāstīja Zoodārzā.
Pirms pāris nedēļām gavialkrokodili uz laiku tika pārcelti uz rezerves mītni, lai četrus gadus kalpojušajā gavialkrokodilu baseinā veiktu krāsojuma un izolācijas slāņa atjaunošanu.

Savvaļā gavialkrokodili sastopami Dienvidaustrumāzijā (Zundu salās, Malajas arhipelāgā u.c.). Tie pārtiek galvenokārt no zivīm, ar ko arī izskaidrojama ļoti slaidā un šaurā purna forma. Gavialkrokodili sasniedz pat 3,5 – 4,5 metru garumu. Nebrīvē zoodārzos tos tur salīdzinoši reti un tie iekļauti savvaļā apdraudēto sugu skaitā.

2000.gada beigās Rīgas Zooloģiskais dārzs ieguva četrus, aptuveni 30 centimetrus garus, tajā pašā gadā šķīlušos gavialkrokodilēnus. 2001.gadā tie jau bija aplūkojami jaunatklātās Tropu mājas lielākajā baseinā un apmeklētājos izraisīja neizpratni – kāpēc tādiem sīkaļām tik milzīgs baseins...

Šobrīd, pēc trim gadiem, Pārnešanas laikā veicot mērīšanu, svēršanu un dzimuma noteikšanu, noskaidrojās, ka baseinā mīt viens gavialkrokodilu jaunietis un trīs jaunietes. Mazākais gavialkrokodils sasniedzis 1,98 metru garumu un 20 kilogramu svaru, bet lielākais jau tuvojas 2,5 metru garumam un sver 37 kilogramus.

Neskatoties uz to, ka gavialkrokodilu pārvietošanu vērot bija ieradušies visai daudzi Zoodārza darbinieki, neatgriezenisku dzīvā spēka un tehnikas zaudējumu nav. Vienīgie zaudējumi – vienam gavialkrokodilam izlauzts zobs un viens darbinieka uzsvārcis, ar kuru gūstīšanas laikā tika apsegtas krokodilu galvas (aizsegtas acis) šķiet vairs nebūs restaurējams, pastāstīja Zoodārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!