No 1.februāra stājas spēkā jauni noteikumi par bērnu reģistrēšanu un uzņemšanu Rīgas bērnu dārzos, jo turpmāk bērnu reģistrācija pirmsskolas izglītības iestādēs notiks elektroniskā formā.
Bērnu pieteikšana reģistrācijai bērnudārzos no bērna dzimšanas līdz piecu gadu vecumam notiek visu gadu, vecākiem uzrādot bērna dzimšanas apliecību un personu apliecinošu dokumentu, informēja Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta sabiedrisko attiecību galvenā speciāliste Indra Vilde.

Reģistrācijas pieteikuma elektronisko formu datu bāzē jāievada vecāku klātbūtnē pēc viņu sniegtās informācijas. Datu bāzes administrators pārbaudīs vai dati par dzīvesvietu atbilst Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra datiem, kā arī to, vai bērns jau nepameklē kādu iestādi. Tad bērnu reģistrē kādā no rindām.

Pavisam ir 4 pakāpju rindas: 1.pakāpe Rīgā deklarētie bērni, kuri nav uzņemti nevienā iestādē, 2.pakāpe Rīgā deklarētie bērni, kuri jau uzņemti kādā iestādē, bet vecāki vēlas to mainīt, 3.pakāpe ārpus Rīgas deklarētie bērni, kuri nav uzņemti nevienā iestādē un 4.pakāpe ārpus Rīgas deklarētie bērni, kuri jau uzņemti kādā iestādē, bet vēlas to mainīt, informēja RD pārstāve.

Vecākiem, kuri pieteikuši bērnu no dzimšanas brīža līdz pat piecu gadu vecumam, katru gadu aprīlī būs jāveic pārreģistrācija. Ja pārreģistrācija nebūs veikta, tiks zaudēts rindas kārtas numurs, informēja Vilde.

Pirmsskolas izglītības iestādēs būs jābūt publiski pieejamai informācijai par rindu, kurā norādīts bērna rindas kārtas numurs, pieteikšanās datums, bērna vārds, uzvārds, dzimšanas dati.

Bet ārpus rindas iestādes vadītājam ir tiesības uzņemt iestādes darbinieku bērnus, uzņemto audzēkņu brāļus un māsas, pašvaldības izglītības iestāžu pedagoģisko darbinieku bērnus un bērnus, kuriem speciālās programmas apguve nomainīta uz vispārējo.

Gadījumā, ja bērns pretendē uz ārpus rindu, sakarā ar to, ka iestādi jau apmeklē viņa brālis vai māsa, tad šis bērns jāpiesaka rindā 3 mēnešu laikā kopš dzimšanas brīža. Ja tas netiek izdarīts, tad šim bērnam iespēja tikt bērnudārzā ārpus rindas tiek zaudēta.

Līdz 14.februārim bērnudārzu atbildīgās personas veiks iepriekš reģistrēto pieteikumu sakārtošanu atbilstoši jaunās kārtības noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!