Reliģisko lietu pārvaldes (RLP) priekšnieks Ringolds Balodis lūdzis vairākām tiesībsargājošām institūcijām nodrošināt pārvaldes normālu darbību, ko šobrīd traucē '"dvēseļu pētnieka" Jāņa Štokņa jeb Kalna un viņa piekritēju aktivitātes.
Balodis informēja, ka apmēram pusotra gada laikā pārvalde nepārtraukti saņem Štokņa un viņu atbalstītāju vēstules, sūdzības un iesniegumus, kuru saturam esot minimāls sakars ar RLP kompetenci.

Arī trešdien piketā pie Latvijas Universitātes (LU) vairāki Štokņa atbalstītāji pauda sašutumu par Baloža pedagoga darbību LU Juridiskajā fakultātē. novēroja, ka piketētāji turēja plakātus, kuros pausti Balodi apvainojoši izteikumi, dēvējot viņu par "idiotu" un "ar šizofrēniju slimu cilvēku", kā arī norādot, ka viņš saistīts ar sektām un nedrīkst strādāt par pasniedzēju.

Piketa dalībnieks Didzis Pilāns sacīja, ka vārds "idiots" lietots, jo "Balodis neorientējas reliģijas jautājumos", lai gan viņš ieguvis tiesību doktora zinātnisko grādu par Baznīcas un valsts attiecību analizēšanu.

Balodis norādīja, ka Štokņa atbalstītāji vēstulēs pārvaldei raksta pat dzeju, rupjas replikas un draudus, kā arī zīmē ierēdni aizskarošus zīmējumus. "Pats Štoknis iesniegumos man adresē tādus vārdus kā "baloža vēmekļi", "mēsliem apķepis" un nepamatoti apvaino "noziedzīgā darbībā un naudas līdzekļu izmantošanā", kā arī sauc par "vislielāko melu sērgas pārnēsātāju un smadzeņu kompostrieri"," sašutis stāstīja Balodis.

Viņš arī informēja, ka pēdējos mēnešos notikuši regulāri mēģinājumi "uzlauzt" pārvaldes datorsistēmu.

Balodis par Štokņa un viņa piekritēju aktīvajām pret pārvaldi vērstajām darbībām informējis Drošības policiju, Satversmes Aizsardzības biroju, Valsts Civildienesta pārvaldi un Tieslietu ministriju, kā arī par notiekošo paziņojis Latvijas Universitātes vadībai.

Tiesu psihiatriskajā ekspertīzē Štoknis, kurš apsūdzēts par vairāku personu goda un cieņas aizskaršanu, atzīts par nepieskaitāmu. Jelgavas tiesa aprīļa beigās nolēma viņam piemērot piespiedu medicīnisko ārstēšanu, bet Štokņa advokāti šo lēmumu pārsūdzēja.

Laikraksta "Zemgales Ziņas" darbinieki un Jelgavas iedzīvotāja Ilga Vilka, kuras nepilngadīgā meita ilgstoši darbojās, bet vēlāk pameta "Dvēseļu pētnieku klubu", pērn aprīlī vērsās likumsargājošajās iestādēs ar iesniegumiem pret "Latvijas mediju centra "Laija" direktora vietnieku zinātniskajos jautājumos Štokni par goda aizskaršanu un neslavas celšanu.

Štoknis iepriekš Jelgavā izplatīja vairākus tūkstošus lapiņu, kurās bija Vilku, kā arī laikraksta galveno redaktori Ligitu Timmu un laikraksta žurnālistu Gaiti Grūtupu aizskaroši apgalvojumi.

"Dvēseļu pētnieks" aktīvi vērsies arī pret Psihosomatikas un psihiatrijas katedras asistentu Artūru Utinānu, Drošības policijas pārstāvjiem, kā arī vairākiem laikrakstiem un televīzijas kompānijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!