Foto: LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, svētdien uzrunājot Briseles foruma dalībniekus par tēmu "Eiropas ārpolitika pēc eiro krīzes", norādīja, ka, lai arī eirozonas krīze ir ietekmējusi ES ārpolitiku, ES joprojām ir nopietns globāls spēlētājs.

ES ir lielākais attīstības un humānās palīdzības sniedzējs, taču krīze ir atstājusi iespaidu uz ES dalībvalstu aizsardzības budžetiem, tādā veidā ietekmējot ES – ASV attiecības un ES spēju reaģēt reģionālo krīžu gadījumos. Tomēr šobrīd Eiropai ir nopietni jādomā par tās ārpolitikas nostiprināšanu, uzsver Rinkēvičs. ES joprojām ir pievilcīgs politiskais un ekonomiskais integrācijas modelis gan Rietumbalkānu, gan Austrumu partnerības valstīm.

Rinkēvičs uzsvēra, ka pēc krīzes periodā ES ir jākoncentrējas uz vairākām būtiskām lietām. Pirmkārt, nepieciešams attīstīt ekonomisko sadarbību ar pasaules strauji augošajiem reģioniem, tai skaitā sākt sarunas par Brīvās tirdzniecības līgumiem. Vienlaikus svarīgi stiprināt transatlantisko partnerību ar ASV ne tikai drošības, bet arī tirdzniecības un enerģētikas jomās.

Latvijas ārlietu ministrs norādīja, ka jāpievēršas arī tādiem izaicinājumiem kā enerģētika un dabas resursu, piemēram, ūdens pieejas problēmai. Visbeidzot ES jābūt aktīvākai iesaldēto konfliktu, piemēram, Piedņestrā un Dienvidkaukāzā risināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!