Foto: LETA

"Latvija Kazahstānu redz kā stratēģisko partneri transeirāzijas pārvadājumos. Pastāv laba sadarbība transporta un tranzīta jomā, taču to ietekmē arī trešā puse," šādu viedokli sestdien, 6. aprīlī, pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš Jordānijā, Pasaules Ekonomikas foruma par Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfriku ietvaros, tikās ar Kazahstānas ārlietu ministru Beibutu Atamkulovu (Beibut Atamkulov), portālu "Delfi" informē ārlietu ministrijas pārstāvji.

Tikšanās laikā ministri pārrunāja abu valstu politisko dialogu, sadarbību ekonomikā un starptautiskajās organizācijās.

Rinkēvičs pauda nostāju, ka Latvijai un Kazahstānai ir izveidojusies konstruktīva sadarbība un abu pušu attiecību dinamika ir pozitīva. Puses arī apsprieda nepieciešamību Kazahstānai atvērt vēstniecību Rīgā.

"Latvija Kazahstānu redz kā stratēģisko partneri transeirāzijas pārvadājumos. Pastāv laba sadarbība transporta un tranzīta jomā, taču to ietekmē arī trešā puse. Priecē, ka šogad sadarbība ar Centrālāziju ir aktīvā Eiropas Savienības darba kārtībā. Norit arī darbs pie jaunās Eiropas Savienības stratēģijas Centrālāzijā. Kā galvenās Eiropas Savienības un Centrālāzijas sadarbības jomas Latvija redz ekonomisko, drošības, izglītības un labas pārvaldības jomas," sacīja Rinkēvičs.

Ministrs pauda gandarījumu, ka šā gada aprīļa beigās "airBaltic" atsāks tiešos reisus uz Almati. Tādējādi no Kazahstānas puses būtu nepieciešams gaisa pārvadājumu līguma projekts, kas vienlaikus ir nepieciešams "airBaltic" tālākai darbībai Centrālāzijas reģionā. Tāpat ministrs pauda nepieciešamību pusēm strādāt pie starpvaldību līguma projekta izglītības jomā.

Latvijas ārlietu ministrs pateicās Kazahstānai par solīto atbalstu Latvijai Apvienoto Nāciju Drošības padomes 2025. gada vēlēšanās un pozitīvi novērtēja Kazahstānas aktivitātes Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ietvaros un centienus pārņemt labākās OECD prakses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!