Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Krievijas ārlietu resora vadītājs Sergejs Lavrovs otrdien Viļņā notiekošās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ārlietu ministru sanāksmes atzinuši pragmatisko gaisotni abu valstu attiecībās, informē Ārlietu ministrija.

Rinkēvičs pauda gandarījumu par to, ka kopumā abu valstu attiecībās pašreiz valda konstruktīva un pragmatiska gaisotne. Arī Lavrovs konstatēja starpvalstu attiecību klimata uzlabošanos un savstarpējās ekonomiskās sadarbības pieaugumu un pauda gatavību šo pozitīvo tendenci turpināt.

Latvijas ārlietu ministrs aicināja Krievijas pusi ratificēt prezidenta Valda Zatlera 2010.gada decembrī vizītes Maskavā parakstītos līgumus: par izvairīšanos no dubultās nodokļu aplikšanas un par robežšķērsošanas kārtību pierobežas reģionu iedzīvotājiem. Rinkēvičs pauda cerību, ka turpināsies aktīvs darbs arī pie citiem abu valstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem svarīgiem līgumprojektiem, piemēram, investīciju aizsardzības līguma un līguma par robežšķērsošanas punktiem.

Rinkēvičs un Lavrovs bija vienisprātis, ka liela nozīme līgumtiesisko attiecību nostiprināšanā un citu praktiskās sadarbības jautājumu risināšanā būs abu valstu starpvaldību komisijas darbam.

Latvijas ārlietu ministrs pozitīvi novērtēja 14.novembrī, Maskavā notikušās Latvijas un Krievijas vēsturnieku komisijas pirmo sēdi un aicināja Krievijas pusi nodrošināt pieeju arhīvu materiāliem. Minētais jautājums ir Latvijai svarīgs arī, lai varētu apzināt Krievijas teritorijā esošos Latvijas pilsoņu, tostarp, represijās bojā gājušo apbedījumu vietas. "Dialogs vēsturnieku starpā ir svarīgs, lai arī turpmāk būs jautājumi, kuros pušu viedokļi atšķirsies," konstatēja Latvijas ārlietu ministrs.

Rinkēvičs un Lavrovs apmainījās viedokļiem par jautājumiem, kas saistīti ar naturalizācijas procesu Latvijā. Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra nepieciešamību nepilsoņiem pilnībā izmantot šī procesa sniegtās iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!