Foto: AFI
Esošās valdības veidošanas sarunās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs bijis tuvu tam, lai viņa pārstāvētais politiskais spēks atzītu Latvijas okupācijas faktu, tā intervijā žurnālam "Sestdiena" sacīja bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Valdības veidošanas procesa laikā, kādā sarunā Rinkēviča kabinetā Rīgas pilī ar premjeru Valdi Dombrovski (V), Urbanovičs esot bijis gatavs uz ļoti nopietnu soli. "Saskaņa atzītu okupācijas faktu un līdz ar to valsts kontinuitāti, kā arī latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, pretī lūdzot saglabāt status quo visam, kas attiecas uz nacionālo jautājumu bloku, piemēram, neveikt nekādas izmaiņas izglītības jomā saistībā ar valodām," intervijaā stāstījis Rinkēvičs.

"Pēc tam pēc zināmas publiskās retorikas viss pavērsās citādi. Tagad tikai varam domāt, kā būtu, ja šāda vienošanās tiktu panākta," intervijā atzinis Rinkēvičs.

"Runājot par šīm debatēm, okupācijas fakta atzīšana ir jautājums par to, ka Latvijas valsts ir pēctecīga 1918.gadā dibinātajai Latvijas Republikai, un tas nevar izraisīt šaubas nevienam normāli domājošam cilvēkam — vai viņš ir politikā vai ir vēsturnieks," intervijā sacījis bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs.

Rinkēvičs intervinā norāda, ka tie cilvēki, kuri šeit ir atbraukuši pēc 1940.gada, nav okupanti. "Ja viņi atzīst Latvijas valsti, tās pamatvērtības un latviešu valdu kā valsts valodu, tad viņi šajā valstī ir gaidīti," sacījis Rinkēvičs. Viņš uzskata, ka nepilsoņus jāaicina izšķirties un iziet naturalizācijas procesu.

Tomēr arī latviešiem jābut gana atvērtiem. "Tā, piemēram, nepilsoņu bērniem, kas šeit dzimst, pienākas pilsonība, ja vecāki uzraksta iesniegumu. Zatlers ierosināja, ka varbūt varam darīt tā, ka viņi automātiski kļūst par Latvijas pilsoņiem, bet iesniegumu raksta tad, ja vecāki vai pēc pilngadības sasniegšanas pats bērns to nevēlas. Paskatieties, kas notika Saeimā ar šo iesniegto iniciatīvu saistībā ar nepilsoņu bērniem! Tas bija pat smieklīgi, kad frakcijās politiķi teica — nē, nē, mēs to nevaram darīt, bet īsti nevarēja paskaidrot kāpēc," atcerējies Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!