Foto: Shutterstock

Valsts robežsardzē ar Covid-19 pašlaik slimo 15 darbinieki, šorīt intervijā TV3 pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Pujāts uzskata, ka ir sekmīgi izdevies ierobežot Covid-19 izplatību dienesta iekšienē, līdz ar to Valsts robežsardze tiekot galā ar uzdevumu izpildi ar esošajiem resursiem.

Bez 15 ar Covid-19 saslimušajiem robežsardzē ir noteiktas arī 25 saslimušo kontaktpersonas, bet 10 darbinieki atrodas izolācijā pēc iebraukšanas no ārvalstīm.

Kā informēja robežsardzes vadītājs, kopš ieviesta stingrāka ieceļotāju kontrole, atklājies, ka aptuveni piektdaļa iebraucēju nereģistrē anketas "Covidpass.lv".

Pēc Pujāta stāstītā, ja sākotnēji nebija reģistrējušies ap 30% iebraucēju, tad pakāpeniski situācija uzlabojusies, līdz tādi bijuši 17% pārbaudīto. Tomēr pēdējās diennaktīs šis rādītājs atkal pakāpies līdz 21%, un tāda esot arī vidējā statistika par pagājušo nedēļu.

Pārbaužu laikā bijis tikai viens gadījums, kad iebraucējs robežsardzei paziņojis, ka anketu neaizpildīs, bet, kad robežsargi sākuši formēt administratīvo lietu, tad šis cilvēks nepieciešamās formalitātes tomēr izpildījis.

Pujāts uzskata, ka patreizējais risinājums - iebraucēju kontrole, nevis pilnīga valsts robežu slēgšana - ir adekvāts situācijai. No viņa vārdiem bija saprotams, ka pilnīga robežu kontrole būtu grūti izpildāma, jo, piemēram, no Lietuvas uz Latviju ved teju 40 ceļi.

Robežsardzes vadītājs piebilda, ka Covid-19 pandēmijas laikā būtiski ir samazinājusies nelegāla cilvēku pārvietošana pāri Latvijas ārējām robežām, savukārt nelegāla preču pārvietošana pāri robežai esot palielinājusies.

Valsts robežsardze sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policiju aptuveni nedēļu pastiprināti uzrauga, vai Latvijā ieceļojošas personas ir aizpildījušas elektronisko apliecinājumu vietnē "covidpass.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!