Foto: DELFI Reporter
Lai šogad finansētu sadarbību ar Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūru "Frontex" un nodrošinātu dalību tās starptautiskajās operācijās Valsts robežsardzei aģentūra ir piešķīrusi 3 752 957 eiro, no kuriem 1 779 259 eiro atvēlēti ar komandējumiem saistītajiem izdevumiem – dienas naudai, maksai par viesnīcu, ceļa izdevumiem.

Iekšlietu ministrija (IeM) izskatīšanai valdībā iesniegusi noteikumu projektu par grozījumiem kārtībā, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi, lai nodrošinātu iespēju Latvijas pārstāvjiem sadarbībā ar "Frontex" piemērot tās pašas dienas naudas un viesnīcu izdevumu normas, kuras akceptē aģentūra un kas pārskatītas saistībā ar viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas cenu attīstību.

Norādīts, ka pērn stājās spēkā regula, kas precizē komandējumiem Eiropas Savienībā (ES) piemērojamās dienas naudas un viesnīcu izdevumu normas, kuru piemērošana obligāta "Frontex" aģentūrai.

Regulā "Eurostat" ziņojis par viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas cenu attīstību, tāpēc jāpārskata dienas nauda un viesnīcas izmaksu maksimālais apjoms, lai ņemtu to vērā.

Tādējādi tiktu novērsta aģentūras pasākumos iesaistīto ekspertu finansiālā nevienlīdzība attiecībā pret citu ES dalībvalstu ekspertiem, norādījusi IeM.

Noteikumu projektā skaidrots, ka statistiski lielākais starptautiskās aģentūras sadarbības partneris ir Valsts robežsardze. 2014. gadā 151 Valsts robežsardzes amatpersona piedalījusies "Frontex" aģentūras kopējās operācijās, bet 289 robežsargi un robežsardzes darbinieki piedalījušies kopumā 119 konferencēs, sanāksmēs, darba grupās un apmācībās.

2015. gadā aģentūras kopējās operācijās piedalījušās 215 Valsts robežsardzes amatpersonas, bet 170 nodarbinātie piedalījušies 114 konferencēs, sanāksmēs, darba grupās un apmācībās. Savukārt pērn 258 Valsts robežsardzes amatpersonas piedalījušās aģentūras kopējās operācijās, bet 259 nodarbinātie piedalījušies 181 konferencē, sanāksmē, darba grupā un apmācībās. Vēl 20 Valsts policijas darbinieki piedalījušies kopējā operācijā Grieķijā.

Kopš 2009. gada "Frontex" attīstījusi sadarbību ar trešajām valstīm un turpina to attīstīt. Saskaņā ar aģentūras publicēto informāciju, patlaban tā noslēgusi sadarbības līgumus ar 17 valstīm, kā arī apstiprinājusi pārrunu mandātus sadarbības līgumu slēgšanai vēl ar astoņām valstīm, teikts noteikumu projektā. Līdz ar to paplašinājies to valstu loks, kurās varētu notikt dažādi aģentūras pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!