Foto: DELFI
Šogad salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem pieaudzis to gadījumu skaits, kad robežsargiem pārkāpēju aizturēšanā jāizmanto šaujamierocis.

Robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone pastāstīja, ka 2009.gadā kopumā robežsargi šaujamieroci izmantojuši divas reizes, raidot brīdinājuma šāvienus, un vienā no šiem gadījumiem ierocis arī lietots, proti, izdarīts mērķtiecīgs šāviens. Šādi paši dati ir arī par 2010.gadu. Pērn šaujamierocis izmantots un lietots vienu reizi.

Savukārt šogad robežsargi dienesta ieroci pārkāpēju aizturēšanā izmantojuši jau piecas reizes. Pēdējā reizē septembrī, kad traģiski gāja bojā robežsargs, šaujamais arī lietots.

Robežsargi pamatā izmanto pistoles, taču arsenālā ir automātiskie un pusautomātiskie šaujamieroči, norādīja Pētersone.

Dienesta ieroča izmantošana ir izdarīts netēmēts šāviens, lai dotu trauksmes signālu vai izsauktu policiju, vai arī brīdinājuma šāviens pirms šaujamieroča lietošanas. Savukārt ieroča lietošana ir izdarīts mērķtiecīgs šāviens.

Jau ziņots, ka 7.septembra vakarā, aizturot cigarešu kontrabandistus, dienesta biedri nāvējoši ievainoja savu kolēģi – 1969.gadā dzimušo robežsargu Oskaru Vilciņu, kas no gūtajām traumām slimnīcā nomira.

Savukārt 23.augustā Pededzes robežapsardzības nodaļas robežsargi par nelikumīgu robežas šķērsošanu un tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu aizturēja 1966.gadā dzimušu sievieti. Viņa uz prasību apstāties nereaģēja, gluži pretēji – metās bēgt, tādēļ, lai sievieti aizturētu, robežsargiem bija jāizdara brīdinājuma šāviens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!