Rīgas domes Drošības un kārtības jautājumu komiteja ceturtdien atbalstīja ierosinājumu aizliegt organizēt azartspēles Rīgas dzīvojamajās ēkās un zonā, kā arī vēsturiskā centra teritorijā.
Pēc attiecīga lēmumprojekta sagatavošanas tas tiks iesniegts izskatīšanai citās domes komitejās un apspriešanai Rīgas domes frakcijās.

Deputāti arī izteica priekšlikumus izveidot darba grupu, kas izstrādātu kritērijus, uz kuru pamata priekšpilsētu un rajonu izpilddirekcijas varētu saskaņot vai nesaskaņot jaunu spēļu zāļu ierīkošanu. Līdz šādu prasību izstrādāšanai komiteja rekomendēja nesaskaņot jaunu azartspēļu zāļu ierīkošanu un pašreizējo spēļu zāļu darbības pagarināšanu.

Komitejas priekšsēdētājs Andrejs Vilks (LSDSP) sacīja, ka Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijai iesniegti ierosinājumi likuma "Par izlozēm un azartspēlēm" grozījumiem, kas paredz azartspēļu darbības ierobežojumus.

Drošības un kārtības komiteja vēstulē Saeimas deputātiem norāda, ka likumā būtu nepieciešams iestrādāt tiesību normas, kuras paredzētu azartspēļu reklāmas aizliegumu un antireklāmu, kā tas ir noteikts citu atkarību izraisošo vielu aprites likumdošanā.

Rīgas domes komiteja aicina likumdevēju paredzēt aizliegumu ierīkot spēļu automātus publiskās vietās ar citu funkcionālo piederību, piemēram, kafejnīcās un bāros. Pēc deputātu domām, šāds solis veicinātu spēļu automātu pārvietošanos uz spēļu zālēm un kazino, līdz ar to izzustu tās spēļu zāles konkrētā teritorijā, kuras izvietotas nelielās telpās.

Komiteja vēstulē arī norāda, ka azartspēles nedrīkstētu ļaut spēlēt personām, kuras nav sasniegušas 21 gada vecumu.

25.novembrī Rīgas mērs Gundars Bojārs (LSDSP) izdeva rīkojumu, ar kuru līdz jaunā Rīgas attīstības plāna 2006.-2018.gadam apstiprināšanai Rīgas priekšpilsētu un rajonu izpilddirekcijām tika uzdots neizsniegt atļaujas jaunu spēļu zāļu, bingo zāļu, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu atvēršanai.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis (TP) ir nosūtījis vēstuli Bojāram, aicinot atcelt vai precizēt rīkojumu par moratoriju jaunu spēļu zāļu ierīkošanai.

Ministrs norāda, ka likums "Par izlozēm un azartspēlēm" nedod tiesības pašvaldības vadītājam ar savu rīkojumu aizliegt atļauju izsniegšanu jaunu spēļu zāļu, bingo zāļu, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu atvēršanai - šāda jautājuma reglamentēšanai ir nepieciešams visas pašvaldības lēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!