Tieslietu ministrija (TM) vēlas sākt diskusiju ar Saeimu par zvērinātu tiesu izpildītāju sistēmas būtisku reorganizēšanu, šodien Saeimas Pretkorupcijas komisiju informēja TM parlamentārais sekretārs Edgars Jaunups (JL).
TM zvērinātu tiesu izpildītāju vietā piedāvā veidot valsts pārvaldes iestādi, kas nodarbotos ar tiesas spriedumu izpildi. Pēc Jaunupa teiktā, ieviešot jauno sistēmu, varētu izskaust gadījumus, kad tiesu izpildītāju darbā tiek saskatītas korupcijas pazīmes.

Jaunups uzsvēra, ka, izveidojot šiem mērķiem valsts pārvaldes iestādi, par sprieduma izpildi atbildību uzņemtos valsts. Pašlaik saskaņā ar likumu tiesu izpildītāji ir neatkarīgi un patstāvīgi savā kompetencē.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve Juta Strīķe komisijā pauda neapmierinātību ar pašreizējo situāciju, kad zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības sniegt juridisku palīdzību, turklāt saņemt par to atsevišķu samaksu. Strīķe uzsvēra, ka šī norma no likuma būtu jāsvītro, jo tā dodot iespēju zvērinātam tiesu izpildītājam par lietā labvēlīgu iznākumu pieprasīt noteiktu samaksu.

Pēc Strīķes domām, absurda esot arī situācija, kad spēkā esošais likums liek KNAB ziņot zvērinātu tiesu izpildītāju padomei par visām sūdzībām, kas saņemtas par tiesu izpildītājiem pat tad, ja tās ir nepamatotas.

Pašlaik Saeimas komisijās tiek skatīti Tiesu izpildītāju likuma grozījumi, kas paredz uzlabot tiesu izpildītāju darbību, savukārt priekšlikumus par sistēmas reorganizāciju ministrija Saeimai varētu piedāvāt ne agrāk kā gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!