Iekšlietu ministrija ceturtdien pieteica izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē grozījumus dzīvesvietas deklarēšanas likumā, kas paredz atcelt iespēju deklarēt dzīvesvietu pa pastu, informēja IeM.
Lēmums atcelt šo deklarēšanas veidu pieņemts gan tādēļ, ka praksē dzīvesvietas deklarēšana pa pastu izrādījies neērts un neefektīvs deklarēšanas veids, gan arī tādēļ, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei taupības nolūkos ievērojami samazināti līdzekļi, līdz ar to Pārvalde nespēj nodrošināt šo funkciju.

Tā kā iedzīvotājiem ir pieejami ērtāki dzīvesvietas deklarēšanas veidi - gan iespēja deklarēt dzīvesvietu pašvaldībā, gan arī elektroniski Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, dzīvesvietas deklarēšanas pa pastu funkcijas pārtraukšana neradīs cilvēkiem apgrūtinājumu.

Iespēja deklarēt dzīvesvietu pa pastu tika iekļauta likumā 2006.gadā. Šī kārtība bija paredzēta tādu cilvēku ērtībām, kuriem nav iespēja ierasties un deklarēt dzīvesvietu personīgi pašvaldībā. Tomēr prakse pierādīja, ka bieži personas izmanto deklarēšanas pakalpojumu pa pastu pēc tam, kad pašvaldībā ir saņemts atteikums deklarēt dzīvesvietu, taču Pārvaldei nav informācijas par šādu atteikumu.

Tāpat dzīvesvietas deklarēšana pa pastu ir sarežģīts process, kas bieži prasa vairākkārtēju sarakstīšanos ar iesniedzēju, lai novērstu neprecizitātes, iegūtu papildus informāciju un apstiprinātu dzīvesvietas deklarāciju. Tādejādi tiek tērēti neatbilstoši daudz līdzekļu pasta sūtījumiem, kuru maksa no 2008.gada decembra ir ievērojami palielināta, turklāt process ir neērts, sarežģīts un apgrūtinošs iedzīvotājiem. Pa pastu deklarēšana notiek ne ātrāk kā mēneša laikā, bet, piemēram, pašvaldībā deklarēties iespējams vienas dienas laikā.

Grozījumi vēl jāapstiprina Ministru Kabinetā un Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!