Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvētie uzņēmēji, tiekoties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), rosinājuši ieviest administratīvo, bet nopietnākos gadījumos arī kriminālatbildību komisiju dalībniekiem par pārkāpumiem iepirkumos, informē LTRK.

LTRK informē, ka KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis un biroja Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, tiekoties ar uzņēmējiem, iepazīstināja ar KNAB izstrādātajām "Vadlīnijām korupcijas un interešu konflikta risku mazināšanai", veicot "mazos" iepirkumus, kā arī uzklausīja uzņēmēju priekšlikumus korupcijas risku novēršanai publiskajos iepirkumos.

LTRK biedri, kas pārstāvēja būvniecības, medicīnas pakalpojumu, telekomunikāciju un citas nozares, pauda viedokli par nepieciešamību pilnveidot publisko iepirkumu kontroles sistēmu. "Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) pārrauga, nevis uzrauga likumību publiskajos iepirkumos, turklāt "mazo" iepirkumu veikšanu nepārrauga neviena neatkarīga institūcija. Jābūt kārtībai, kādā iepirkumu pasūtītāji – komisiju amatpersonas - var tikt saukti pie administratīvās atbildības, ja IUB konstatē pārkāpumu iepirkumos. Šobrīd vairumā gadījumu iepirkuma komisiju locekļi paliek nesodīti", sarunas laikā norādīja SIA "Livland" valdes loceklis Renārs Krūgaļaužs.

Arī KNAB pārstāvji piekrita, ka administratīvais sods, kam sekotu kriminālatbildība par pārkāpumiem publisko iepirkumu veikšanā, kalpotu kā efektīvs preventīvs mehānisms. "Ja valsts vai pašvaldības amatpersona zinātu, ka tīša vai netīša neuzmanība publiskajos iepirkumos var tikt sodīta, iespējams, pārkāpumu būtu mazāk. KNAB jau iepriekš paudis aicinājumu pilnveidot Administratīvo pārkāpumu kodeksa regulējumu publisko iepirkumu jomā, tomēr mūsu priekšlikums nav guvis atbalstu", nožēlu pauda Kurpniece.

LTRK un KNAB pārstāvji bija vienisprātis, ka efektīva kontroles mehānisma izveide publiskajos iepirkumos dos būtisku ieguvumu Latvijas tautsaimniecībai. "Mēs varam tikai minēt, cik miljoni valsts un pašvaldību budžeta līdzekļu iztērēti negodprātīgos iepirkumos. Sabiedrība tiek informēta tikai par "lielajiem" iepirkumiem, bet "mazajos", kas pēc skaita sastāda vairāk nekā 70% no visiem iepirkumiem, situācija ir vēl dramatiskāka!", akcentēja uzņēmēji. "Valsts pārvalde lēš, kur gūt līdzekļus starptautisko aizdevēju prasību izpildei un meklē "caurumus", kuros šī nauda aizplūst. Mūsu recepte: sakārtojiet publisko iepirkumu kontroli. Esam gatavi jums palīdzēt," norādīja uzņēmēji.

KNAB pārstāvji piekrita turpmākai sadarbībai ar LTRK un atbalsta iniciatīvu organizēt regulāras sanāksmes, iesaistot tajās arī Iepirkumu uzraudzības biroja speciālistus. Sanāksmju mērķis būtu pilnveidot publisko iepirkumu sistēmu. Nākamā LTRK tikšanās paredzēta aprīļa sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!