Foto: F64
Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis (PS) iesniedzis grozījumus Izglītības likumā, kas paredz pilnībā valsts apmaksātu augstāko izglītību no 2014.gada.

Šadurskis norāda, ka šobrīd Latvijā ir ačgārna proporcija studiju finansējumā - ap 75% studējošo studijas apmaksā paši, kamēr lielākajā daļā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu 80%-90% un vairāk studiju vietu apmaksā valsts.

Grozījumi paredz, lai sasniegtu studiju pilnīgu finansēšanu no valsts budžeta līdzekļiem valsts dibinātās augstskolās, Ministru kabinets, sākot ar 2011.gadu, iesniedzot Saeimai gadskārtējo likumu par valsts budžetu, paredz ikgadēju finansējuma pieaugumu studijām valsts dibinātās augstskolās ne mazāku par 0,25% no iekšzemes kopprodukta, līdz valsts piešķirtais finansējums studijām valsts dibinātās augstskolās sasniedz vismaz divus procentus no iekšzemes kopprodukta.

Lai nodrošinātu pārejas uz valsts finansētu izglītību pakāpeniskumu paredzēts, ka noteikumu par studiju pilnīgu finansēšanu no valsts budžeta līdzekļiem valsts dibinātās augstskolās, ne vēlāk kā no 2012.gada 1.janvāra valsts finansē pilnā apmērā doktora studiju programmas un ne mazāk kā pusi studiju vietu valsts dibinātās augstskolās, norāda Šadurskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!