Foto: Shutterstock

Jaunā konservatīvā partija (JKP) un partija "KPV LV" izstrādājusi grozījumu likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas paredz noteikt, ka atsevišķas valsts amatpersonas amatus biedrībās vai nodibinājumos varēs ieņemt, nesaņemot par to atalgojumu.

Kā liecina Sadarbības sanāksmes pirmdienas darba kārtība, JKP frakcijas vadītāja Juta Strīķe iepazīstinās koalīcijas partnerus ar viņas pārstāvētā politiskā spēka un "KPV LV" izstrādātajiem grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".

Grozījumi paredz, ka Saeimas deputāts, Ministru prezidents, Ministru prezidenta biedrs, ministrs, īpašu uzdevumu ministrs un parlamentārais sekretārs amatus biedrībās vai nodibinājumos varēs ieņemt, nesaņemot par atalgojumu.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, šāds nosacījums nodrošinātu, ka "amatu savienošana nerada interešu konfliktu, jo biedrībai vai nodibinājumam var būt arī saimnieciski un citi mērķi, kas var ietekmēt valsts amatpersonas amata pienākumu veikšanu".

Likumprojekta autori paredz, ka grozījumi paaugstinātu sabiedrības zemo uzticību deputāta amatam, kā arī tiktu celts Saeimas prestižs.

Saskaņā ar likumu šīm amatpersonām ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu tikai ar: amatu, kuru viņi ieņem saskaņā ar likumu vai Saeimas apstiprinātajiem starptautiskajiem līgumiem; amatu arodbiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā, politiskajā partijā, politisko partiju apvienībā vai reliģiskajā organizācijā; pedagoga, zinātnieka, ārsta, profesionāla sportista un radošo darbu; citu amatu vai darbu Saeimā vai Ministru kabinetā, ja to nosaka Saeimas un tās institūciju lēmumi, Ministru kabineta noteikumi vai rīkojumi; amatu, kuru viņi ieņem starptautiskajās organizācijās un institūcijās, ja to nosaka Saeimas lēmumi, Ministru kabineta noteikumi vai rīkojumi.

Šobrīd likums nenosaka ierobežojumus Saeimas deputātiem, Ministru prezidentam, Ministru prezidenta biedram, ministriem, īpašu uzdevumu ministriem un parlamentārajiem sekretāriem saņemt atalgojumu par darbu biedrībās.

Likumā gan ir atrunāts, ka, "ja Saeimas deputāts amata pildīšanu savieno ar Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra, īpašu uzdevumu ministra vai parlamentārā sekretāra amatu, viņam ir atļauts saņemt tikai vienam amatam paredzēto atalgojumu".

Pirmdienas pēcpusdienā ar likumprojektu tiks iepazīstināti koalīcijas partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!