Nākamgad līdz 18,43 gadiem samazinot plānoto pensijas izmaksas posmu, vecuma pensijas apmērs palielināsies, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Ministrija norādīja, ka vecuma pensija tiek aprēķināta - apdrošinātā cilvēka uzkrāto pensijas kapitālu, kuru veido šī cilvēka personīgajā kontā reģistrētā apdrošināšanas iemaksu summa un ikgadējais kapitāla pieaugums, dala ar plānoto pensijas izmaksas laika posmu.

Tas nozīmē, ka, samazinot plānoto pensijas izmaksas posmu, pensija palielināsies, turklāt, jo vēlāk cilvēks dodas pensijā, jo mazāks būs plānotais pensijas izmaksas posms, tātad lielāka būs arī pensija.

Piemēram, cilvēkiem, kuri pensionēsies pēc 2009.gada 1.janvāra, dodoties pensijā 62 gadu vecumā, plānotais pensijas izmaksas laiks, ko ņems vērā, aprēķinot pensiju, būs 18,43. Savukārt, ja cilvēks dotos pensijā jau 60 gados, plānotais pensijas izmaksas posms būtu 19,93 gadi, kas šogad ir 19,98, līdz ar to pensija būtu mazāka.

Šogad, ja cilvēks dodas pensijā 62 gadu vecumā, tad plānotais pensijas izmaksas posms ir 18,48.

Jau ziņots, ka LM rosina 2009.gadā plānoto pensijas izmaksas posmu noteikt 18,43 gadu apmērā.

To paredz LM izstrādātie noteikumi par vecuma pensijas aprēķināšanai piemērojamiem plānotajiem vecuma pensijas izmaksas laikposmiem, kas izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Minētie noteikumi tiktu piemēroti, aprēķinot tās vecuma un izdienas pensijas, kuru pensijas piešķiršanas vai pārrēķināšanas datums ir no 2009.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!