Rīgas pašvaldības policija ierosinājusi domei grozīt tikai šovasar pieņemtos sabiedriskās kārtības noteikumus, lai sabiedriskās vietās pilsētā nedrīkstētu lietot cilvēkus aizskarošus izteicienus un žestus.
Rīgas domes (RD) Drošības un kārtības komiteja ceturtdien uzklausīja policijas ierosmes arī par citām sabiedriskās kārtības noteikumu normām un nolēma lūgt tās izvērtēt dažādām domes institūcijām.

Rīgas pašvaldības policijas profilakses nodaļas vadītājs Egils Vidriks komitejas sēdē pauda, ka, ikdienas darbā saskaroties ar noteikumu neievērotājiem, policija konstatējusi nepilnības, kuras nepieciešams uzlabot. "Piemēram, iet pa Vecrīgu viens jauneklis un uz krekliņa attēlots vīrieša dzimumloceklis un ņirdz policijai tieši sejā, jo nekur nav rakstīts aizliegums par nepiedienīgiem zīmējumiem. Nemaz nerunājot par dažādiem viena pirksta vai visas rokas žestiem," teica kārtībsargs.

Izdzirdot par šādu gadījumu, ļoti sašutis bija domnieks Pauls Putniņš. "Vai tad sabiedrība jau galīgi līdz lopa kultūrai nonākusi?" viņš retoriski vaicāja.

Pašvaldības policija ierosina sabiedriskās kārtības noteikumos iekļaut normu, kas aizliedz sabiedriskās vietās "personas cieņu aizskarošu vārdu un izteicienu lietošanu, šādu zīmējumu, uzrakstu un žestu demonstrēšanu".

Kārtībsargi arī ierosina aizliegt aplīmēt žogus, mūrus vai celtnes ar dažādiem paziņojumiem. "Kopš iepriekšējo sabiedriskās kārtības noteikumu atcelšanas personas, kas aplīmē pieturas un stabus, sodīt nevar, bet pirms vēlēšanām šīs negatīvās tendences vēl vairāk pastiprināsies," uzskata policijā.

Tāpat, pēc policistu domām, nepieciešams precizēt, ka bērni līdz 16 gadu vecumam nakts stundās uz ielas drīkstēs atrasties tikai pilngadīgo ģimenes locekļu pavadībā, nevis vienkārši pieaugušo pavadībā, jo pašreizējā situācijā "nepilngadīgo var pavadīt arī suteners vai kāds varmāka un policija šādu "uzturēšanos pieaugušā pavadībā" pārtraukt nav tiesīga".

Rīgas dome vasarā pieņēma jaunos sabiedriskās kārtības noteikumus, kas aizliedz uz ielas atrasties ar atvērtu alkoholiskā dzēriena iepakojumu, kā arī bradāt pa vairāku parku zālieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!