Ceturtdien cilvēki, kas pārvietojas riteņkrēslos, Rīgas pašvaldības amatpersonām tikšanās "Vienādas iespējas visiem" laikā ieteica domē izveidot Invalīdu padomi, kurā būtu arī visu departamentu pārstāvji, lai, lemjot par būtiskiem jautājumiem pilsētā, tiktu ievērotas arī cilvēku ar īpašām vajadzībām tiesības.
Šis ierosinājums varētu tikt izskatīts pašvaldības Labklājības departamentā. Invalīdi arī norādīja uz problēmām Rīgas sabiedriskajā transportā un pilsētas ēku pieejamībā, kā arī tika apkopoti šiem iedzīvotājiem aktuālie sadzīviskie jautājumi, kuru iespējamie risinājumi tiks izskatīti departamentos.

Iedzīvotāji informēja, ka pilsētā netiek ievēroti būvnoteikumi, īpaši riteņkrēslu iebraukšanai dažādās iestādēs. Piemēram, pie lielveikaliem gan ir ierīkota uzbrauktuve, tomēr nereti tā ir pārlieku stāva vai arī, iebraucot veikalā, aiz durvīm ir nelielas kāpnes, bet panduss nav ierīkots.

Kā informēja Rīgas būvvaldes vadītāja vietnieks Ervīns Timofejevs, jaunceļamajos dzīvojamos namos jānodrošina pārvietošanās iespējas ratiņkrēslā, savukārt Rīgas vēsturiskajā centrā šāda pārbūve nav iespējama.

Invalīdi norādīja, ka bieži netiek veikta arī uzbrauktuvju būvniecība, kas sākotnēji paredzēta būvvaldē apstiprinātajā projektā. Par šādiem pārkāpumiem iedzīvotājiem būtu jāziņo būvvaldes speciālistiem, norādīja Timofejevs.

Riteņkrēslā ir neiespējami nokļūt arī Kurzemes rajona Sociālajā dienestā un Labklājības departamentā, kur invalīdiem nepieciešams vērsties, lai saņemtu sev noderīgu informāciju, tomēr tā pārstāvji diskusijas laikā nespēja rast risinājumu šai problēmai.

Klātesošie iedzīvotāji ar īpašām vajadzībām arī ierosināja būvvaldē pieņemt darbā invalīdu pārstāvi, lai tas palīdzētu izvērtēt, kurās vietās pilsētā nepieciešami uzlabojumi ērtākai cilvēku pārvietošanai riteņkrēslā, savukārt Timofejevs norādīja, ka būvvaldei jārisina steidzamāki jautājumi un šāds ierosinājums nav tās prioritāte.

Iedzīvotāji norādīja, ka arī iekāpšana sabiedriskajā transportā joprojām ir apgrūtināta - nav paredzētas platformas riteņkrēsla iebraukšanai šajos transportlīdzekļos. Kā informēja Satiksmes departamenta Pilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta nodaļas vadītājs Daniels Ādolfs Liepiņš, šis jautājums pilsētā atrisināts autobusos, kuros pasažierim, nospiežot signālpogu, vadītājs izbīda speciālu uzbrauktuvi. Tāpat paredzēts, ka šis jautājums tiks risināts, ieviešot zemās grīdas tramvaja līniju pilsētā.

Invalīdi izteica neapmierinātību, ka taksometru šoferi ir neatsaucīgi, pārvadājot invalīdus un palīdzot tiem izkāpt un iekāpt. Tāpat viņi norādīja, ka invalīdam jāsedz izdevumi, ja ar ratiņkrēslu tiek sabojāta automašīna, savukārt nereti šajās automašīnās tiek bojāti ratiņkrēsli, un šie izdevumi arī jāsedz pašiem cilvēkiem, kuri tajos pārvietojas.

Savukārt pašvaldības Komunālo un dzīvokļu jautājumu departamenta Dzīvokļu pārvaldes Īres līgumu nodaļas vadītāja Ilona Gurtlava informēja, ka ģimene, kurā kāds no tās locekļiem pārvietojas riteņkrēslā, var saņemt īpaši izbūvētu dzīvokli pašvaldības daudzdzīvokļu mājā, pirms būvniecības darbiem informējot būvdarbu veicējus SIA "Rīgas pilsētbūvnieks".

Cilvēki ar īpašām vajadzībām norādīja, ka labprāt strādātu arī Rīgas pašvaldībā, un Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšniece Anita Gaigala aicināja viņus sūtīt ierosinājumus departamentam, kurā norādītu, kurus darbus viņi varētu strādāt pašvaldībā.

Labklājības departamenta direktore Inese Švekle (JL) norādīja, ka līdzīga tikšanās ar invalīdiem paredzēta septembrī Rīgas Kongresu namā, kur tos iepazīstinās ar dažādiem tehniskajiem palīglīdzekļiem.

Tikšanos rīkoja Rīgas domes Labklājības departaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!