Foto: F64
Tā kā bijušais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) atsaucis savu kandidatūru uz līdz šim vakanto Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes locekļa amatu un trim pašreizējiem regulatora lēmējinstitūcijas pārstāvjiem nākamā gada vidū beidzas pilnvaru termiņš, Ekonomikas ministrija (EM) plāno sludināt jaunu konkursu uz visu četru padomes locekļu amatiem.

Par informēja ekonomikas ministra Arta Kampara ("Vienotība") padomniece Elīna Bīviņa.

Savukārt par padomes priekšsēdētāju jauns konkurss netikšot rīkots. Bīviņa prognozēja, ka konkursa komisijas izvēlētā pašreizējā SIA "Lursoft" valdes priekšsēdētāja Iluta Riekstiņa tiks virzīta apstiprināšanai valdībā un Saeimā, negaidot jaunā konkursa rezultātus.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) LTV raidījumā "100. pants" norādīja, ka viņam Roze kā savas kandidatūras atsaukšanas cēloņus minējis konkursa ieilgšanu, kā arī pārliecības trūkumu, ka viņam darbs SPRK patiešām interesē.

SPRK ir četri padomes locekļi un padomes priekšsēdētājs. Patlaban darbojas tikai trīs no viņiem - padomes locekļi Ivars Zariņš, Edvīns Karnītis un Gints Zeltiņš. Visiem trim nākamvasar beidzas pilnvaras, turklāt Zariņš un Karnītis šajos amatos atrodas jau divus termiņus.

Viena padomes locekļa vieta ir vakanta jau ilgāku laiku.

Konkursu uz četriem padomes locekļa amatiem plānots izsludināt janvāra pirmajās nedēļās.

Konkursa komisijas ieteiktais Roze, par kura tālāku virzīšanu Kampars ilgstoši neizšķīrās, teica, ka lēmumu atteikties no SPRK padomes locekļa amata pieņēmis un attiecīgu dokumentu uzrakstījis pirms pāris nedēļām. Savu izvēli viņš skaidroja ar to, ka pēc konkursa komisijas izteiktā atbalsta gājis laiks un viņš vēlējies konkrētāku atbildi par šo iespēju. Pēc viņa vārdiem, šajā laikā, kamēr ministrs nepieņēma lēmumu, radušās daudzas citas iespējas.

Turklāt šis amats uzliek daudzus ierobežojumus.

Par savu turpmāko nodarbošanos viņš izteicās atturīgi. "Kad būs pienācis laiks, tad būs zināms. Kamēr nebūs pavisam konkrēti ar zīmogiem un parakstiem, tikmēr arī nebūs nekas publisks," teica Roze. Vaicāts, vai darbosies politikā vai biznesā, viņš teica, ka iespējas ir visos virzienos. Savukārt uz jautājumu, vai runa ir par valsts amatu, viņš norādīja: "Varētu būt, varētu arī nebūt."

Kā teica Bīviņa, padomes locekļa amatam nav iespējams virzīt nākamo labāko kandidātu aiz Rozes, tāpēc tiks sludināts konkurss, kurā varēs pieteikties arī iepriekšējā konkursā pieteikušies pretendenti.

Līdzšinējās SPRK vadītājas Valentīnas Andrējevas pilnvaras beidzās 5.decembrī. Lai gan konkursa komisija bija izvēlējusies labāko kandidātu SPRK vadītāja amatam, kā arī padomes locekļa amatam, Kampars ilgstoši nepieņēma lēmumu par pretendentu virzīšanu apstiprināšanai valdībā un pēc tam Saeimā.

Komisija SPRK vadītāja amatam no diviem pretendentiem izvēlējās Riekstiņu, savukārt padomes locekļa amatam no 16 kandidātiem par labāko atzīts politiķis Roze.

Padomes priekšsēdētāja pienākumus decembra sākumā pēc Andrējevas pilnvaru beigām sāka pildīt Zariņš.

Kampars iepriekš pauda viedokli, ka jautājums par SPRK padomes locekļiem nav pirmās steidzamības lieta, jo SPRK darbība divu vakanto amatu dēļ padomē nekādā veidā nav kavēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!