Zemkopības ministrija (ZM) nav vienīgā, kurai jārisina visas lauku problēmas, trešdien tikšanās laikā ar Latvijas Pārtikas uzņēmu federācijas (LPUF) pārstāvjiem sacīja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS), runājot par 2007.-2013.gadā lauksaimniecībai un lauku attīstībai paredzēto finansējumu Eiropas Savienības (ES) fondos.
LPUF valdes priekšsēdētājs Jānis Skvarnovičs sanāksmē sacīja, ka ZM vajadzētu atturēties no sociālu jautājumu risināšanas laukos, jo "ir arī citas ministrijas".

Zemkopības ministrs atzina, ka ZM bija "diezgan tālu iegājusi šajā sfērā". Tiesa, ZM kompetencē daļēji ir lauku attīstības jautājumi. Taču dažas institūcijas ir nepilnīgi veikušas savus uzdevumus, piemēram, Tūrisma attīstības valsts aģentūra lauku tūrismam finansējumu nav atvēlējusi.

Pēc Rozes teiktā, ZM nav vienīgā, kurai jārisina visas problēmas laukos, tai primāri ir jārisina ražošanas attīstības jautājumi.

Ministrs teica, ka, sākot ar 2007.gadu, Latvija no ES fondiem lauksaimniecības un lauku attīstībai ik gadu saņems vidēji par diviem miljoniem latu mazāk naudas, salīdzinot ar pašreizējo periodu. Tādēļ ministrija patlaban meklē iespējas, kā virzīt savā tiešajā kompetencē esošos jautājumus. Saistībā ar pārstrādes jomu nekādām izmaiņām pieejā nevajadzētu būt.

Par konkrētiem ES fondu līdzfinansējuma saņemšanas kritērijiem vēl varētu diskutēt. Šādas diskusijas jau sāktas un pirmās atsauksmes ir saņemtas no lauksaimnieku sabiedriskajām organizācijām. "Esam pašā sākotnējā plānošanas stadijā," atzina ministrs, norādot, ka drīzumā sāksies aktīvāka diskusija par kritērijiem.

Jau ziņots, ka 2007.-2013.gadā Latvijas Lauku attīstības plānā būs pieejams aptuveni 1,1 miljards eiro (773 miljoni latu). Šie līdzekļi tiks atvēlēti no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA). Šis fonds apvienos pašreizējo Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantiju fonda (ELVGF) virzības un garantijas daļu.

Lauku attīstības naudu ir paredzēts sadalīt starp trim prioritātēm - lauksaimniecības un mežsaimniecības sektora konkurētspējas veicināšana, vides un lauku ainavas uzlabošana, kā arī dzīves kvalitātes uzlabošana un diversifikācijas veicināšana lauku apvidos. Pēdējā prioritātē ietilpst lauku tūrisms.

ZM jau ir paziņojusi, ka tā plāno ierobežot ELFLA paredzēto atbalstu lauku tūrismam. Tā kā līdzekļi fondā ir ierobežotā apmērā, tad ministrijas plānos ir atbalstīt tikai tos lauku tūrisma uzņēmumus, kas nodarbojas arī ar lauksaimniecību un mežsaimniecību. Šis ir sākotnējais piedāvājums, kas iesniegts izskatīšanai sabiedriskajām organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!