Foto: LETA

Reformu partija (RP) nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās potenciālos sadarbības partnerus izraudzīsies pēc partiju programmām un principiem par labu pārvaldību, taču noraida nacionālu pieeju, tāpēc gatava sadarboties arī ar "Saskaņas centru", portālam "Delfi" pastāstīja RP pārstāve Sandra Sondore-Kukule.

"Ideju veidot priekšvēlēšanu alianses, balstoties tikai uz nacionālo pieeju, es, protams, kritizēju. Reformu partijai pašvaldībās ar potenciālo politisko sadarbības partneri ir jābūt vienotai izpratnei par vēlēšanu programmas saturu, birokrātijas mazināšanu, alternatīviem finanšu uzraudzības risinājumiem un citiem principiem," teica Sondore-Kukule.

Viņa piebilda – "principā kaut kādas sarkanās līnijas vai karodziņus nespraužam, bet mēs esam gatavi runāt par programmatiskiem jautājumiem" ar visiem politiskajiem spēkiem, kuri kandidēs pašvaldības vēlēšanās, tostarp "Saskaņas centru".

Lai arī RP gatava sarunām ar Rīgas domē pie varas esošo SC, Sondore-Kukule līdzīgi kā premjers Valdis Dombrovskis (V) norāda, ka pašreizējā Rīgas domes vadība atbalsta apjomīgus tēriņus, kas pārsniedz ienākumus budžetā, un pašreizējā domes politika, plānojot izdevumus, nav ideāla.

Pirmās sarunas par iespējamo sadarbību Rīgas domē notikušas ar "Vienotību", kura tās iniciējusi. Abi politiskie spēki ir valdības koalīcijas partneri un tiem ir daudz kopīgu redzējumu daudzos jautājumos. Pašlaik pēc abu partiju sarunām turpinās " normāls informācijas aprites statuss", par "Vienotības" piedāvājumu informēta RP Rīgas nodaļas valde, kura iepazīstas ar "Vienotības" piedāvājumu iespējamai sadarbībai Rīgas domē.

Savukārt par to, kuri varētu būt RP kandidāti uz deputātu un mēra vietām pašvaldību vēlēšanās Rīgā un citviet, partija pagaidām konkrēti neesot izlēmusi.

"Ir notikušas iekšējas diskusijas grupās un neformāli starp biedriem, bet partijas iekšienē plašāka diskusija par to nav bijusi. Kandidāti un cilvēku resursi ir apzināti, bet pirms diskusijas partiju nodaļās un valdē partija publiski par tiem runāt nevēlas," teica Sondore-Kukule.

Jau vēstīts, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) asi kritizējis Rīgas domes budžetu un paudis, ka domes vadībai jāizbeidz "trekno gadu rīkošana". Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uz to reaģēja, solot "nepieļaut Rīgā labējo politiku Dombrovska izpildījumā", jo Dombrovska izpratnē "stabilizēt situāciju pašvaldībā" nozīmējot kā liekas un nevajadzīgas atcelt visas sociālās programmas.

Reformu partija (toreiz Zaltera Reformu partija) pēc 11.Saeimas vēlēšanām sadarbību valdošajā koalīcijā sākotnēji piedāvāja SC, piedāvājot tajā iesaistīties arī "Vienotībai". Tomēr vairākas nedēļas ilgušo sarunu rezultātā tapa koalīcija, ko veido "Vienotība", RP un no tās aizgājušie seši deputāti, kā arī Nacionālā apvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!