Foto: LETA
Augstākās izglītības studiju programmu ekspertu vērtējumi augstskolām jau ir zināmi, tamdēļ nav saprotams, kadēļ pašlaik studiju programmu novērtējums plašākai publikai ir slepens, intervijā aģentūrai BNS sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors Jānis Gardovskis.

Patlaban, kad studenti var pieteikties studijām augstskolās, plašas diskusijas sabiedrībā raisījis fakts, ka pašlaik jau izvērtēta lielākā daļa augstskolu piedāvāto mācību programmu, taču šī informācija nav publiski pieejama, un līdz ar to arī studenti savā izvēlē ir ierobežoti, jo nezina, kuras programmas saņēmušas augstāko novērtējumu un kuras ‒ zemāko.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis iepriekš norādījis, ka ekspertu vērtējumi par augstākās izglītības studiju programmām jāpadara pieejami visiem. Arī Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš pirmdien intervijā LNT raidījumam uzsvēra, ka augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanas procesā viszemāk novērtētās studiju programmas šovasar vajadzēja publiskot jau pirms reflektantu uzņemšanas sākuma.

"Jocīgi, ka Augstākās izglītības padome vai šā projekta realizētāji to nestāsta atklāti cilvēkiem, lai gan attiecīgie rezultāti ir zināmi, taču tikai rudenī tos vēl tikai vērtēs," intervijā aģentūra BNS pastāstīja RSU rektors Jānis Gardovskis.

Viņš teica, ka augstskolām šie rezultāti ir izsūtīti un tie nav slepeni.

"Mēs esam arī šo to publicējuši. Zinu, ka arī Latvijas Universitāte (LU) ir šo to publicējusi. Manuprāt, pateikt, ka ir labs vērtējums, un dot arī ziņu studējošajiem ir normāli," norādīja Gardovskis.

Viņš ar lepnumu arī piebilda, ka RSU programmas ir kvalitatīvas, to atzinuši arī eksperti.

"Esam ļoti priecīgi, ka ne tikai visas veselības studiju programmas bija augstākajā grupā, bet arī juridiskā un komunikāciju, politikas un arī visas citas studiju programmas tika ļoti augsti novērtētas. Tas radīja gandarījumu par tik pozitīvu slēdzienu," klāstīja Gardovskis.

Ņemot vērā sabiedrības spiedienu, Augstākās izglītības padome gan pirmdien paziņoja, ka šīs nedēļas laikā varētu izlemt, vai tomēr nepubliskot studiju programmu izvērtējumu jau ātrāk. Iepriekš bija plānots šos novērtējumus darīt zināmus plašākai publikai tikai septembrī.

Studiju izpēti īsteno Augstākās izglītības padome Eiropas Sociālā fonda projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai". Pilnībā šis process varētu beigties tikai pēc gada – 2013.gada jūlijā.

Galvenie kritēriji vērtēšanā bija četri – studiju programmas satura kvalitāte, pieejamie resursi, ilgtspēja un sadarbība/pārklāšanās ar citām programmām. Eksperti ņēmuši vērā gan augstskolu pašnovērtējuma ziņojumus, gan datus par studentu skaitu, personāla akadēmisko kompetenci, devušies arī vizītēs uz izglītības iestādēm.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis iepriekš norādījis, ka, tieši balstoties uz šiem vērtējumu rezultātiem, varētu pieņemt lēmumus par konkrētu studiju programmu slēgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!