Bijušā Latvijas Komunistiskās partijas (LKP) līdera Alfrēda Rubika vadītā Latvijas Sociālistiskā partija (LSP) vēlas atjaunot 1991.gadā pēc augusta puča aizliegtās LKP darbību.
LSP 8.kongress sestdien uzdeva partijas politiskajai padomei "atrisināt jautājumu" par Latvijas Komunistiskās partijas darbības atjaunošanu (turpināšanu), kā arī "Latvijas komunistu morālo un tiesisko reabilitāciju".

Rubiks BNS sacīja, ka LSP jau sen domājusi par nepieciešamību atjaunot komunistiskās partijas darbību un bija nepieciešams tikai kongresa "morāls atbalsts".

Partija izveidojusi juristu grupu, kas gatavos LKP darbības atjaunošanai nepieciešamo dokumentāciju. Taču Rubiks teica, ka vēl nav zināms, kam šie dokumenti jāiesniedz, jo konsultācijas ar juristiem vēl nav notikušas. Tā kā lēmumu par LKP darbības apturēšanu savulaik pieņēma Augstākā padome, kuras funkcijas pārņēmusi Saeima, tad neesot skaidrs, vai dokumenti jāiesniedz uzreiz Saeimā vai vispirms kādā citā institūcijā, klāstīja Rubiks.

Dokumentus LKP darbības atjaunošanai varētu sagatavot tuvāko divu vai trīs mēnešu laikā.

Partija arī nolēma sadarbībā ar pārējām kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) partijām atcelt ierobežojumus bijušajiem Latvijas Komunistiskās partijas biedriem balotēties vēlēšanās.

LKP darbība izbeigta 1991.gada rudenī ar Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumiem pēc Tieslietu ministrijas informācijas par partijas antikonstitucionālo darbību.

LSP ir galēji kreisi orientēta partija, kura iestājas par vienādām tiesībām pilsoņiem un nepilsoņiem, kā arī atbalsta divvalodības ieviešanu Latvijā.

LSP priekšsēdētājs Rubiks nevar pārstāvēt savu partiju kā deputāts parlamentā vai pilsētu un pagastu domēs, jo pēc 1991.gada 13.janvāra viņš darbojies Komunistiskajā partijā. Rubiku notiesāja uz astoņiem gadiem cietumā par pretvalstisku darbību, bet atbrīvoja pirms termiņa par priekšzīmīgu uzvedību.

Partija darbojas Saeimā pārstāvētajā apvienībā "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), kurā ir arī Tautas saskaņas partija un kustība "Līdztiesība".

Bijušie Augstākās padomes deputāti neizpratnē

Bijušie Latvijas Augstākās padomes deputāti, kas savulaik balsoja par Latvijas Komunistiskās partijas (LKP) darbības izbeigšanu, pauž neizpratni.

Bijušais Saeimas deputāts no "Latvijas ceļa" Andrejs Panteļējevs BNS sacīja, ka "tā Komunistiskā partija, kas veica attiecīgās noziedzīgās darbības pret Latviju, nav atjaunojama" un tas šobrīd arī nebūtu iespējams.

"Grūti man iedomāties, ka Vācijā, piemēram, varētu atjaunot nacionālsociālistus," sacīja Panteļējevs.

Saeimas deputāts Juris Dobelis BNS sacīja - "vēl joprojām nevaru sagaidīt, kad tiesās komunistus par tiem noziegumiem, ko jau pastrādājuši, tāpēc ir amizanti dzirdēt [par ieceri kompartiju atjaunot], it īpaši jau Latvijā."

Jurkāns neredz ‘neko traģisku’

Apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Jurkāns neredz "neko traģisku" savu apvienības biedru Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) vēlmē atjaunot kompartijas darbību, taču norāda, ka par frakcijas atbalstu šai iecerei vēl jādiskutē.

Jurkāns BNS sacīja - "ja mēs dzīvojam brīvā valstī un ir cilvēki, kas vēlas īstenot komunisma ideoloģiju", viņiem jābūt šādai iespējai. Jurkāns norādīja, ka LSP kongresā sestdien piedalās komunisti no Grieķijas un Beļģijas, kas ir gan Eiropas Savienības, gan NATO dalībvalstis. "Tāpēc Grieķijai slikti neklājas un arī Beļģijai nedraud sabrukums," ka šajās valstīs darbojas komunisti, pauda PCTVL līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!