Foto: LETA
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) valdošo koalīciju sastiķēja nedemokrātiskā, nacionālistiskā garā, šodien Latvijas Sociālistiskās partijas 14.kongresā apgalvoja sociālistu līderis Alfrēds Rubiks.

"Var vien pabrīnīties, kā cilvēks, kurš ir strādājis Eiropas Parlamentā, neko nav mācījies," teica Rubiks. Viņš apgalvoja, ka Eiropas Parlamentā jebkuri nacionālistiski argumenti tiek vai nu nosodīti, vai vienkārši neievēroti. Mūsdienu Latvijā viss esot otrādi. Nacionālisms tiekot pasludināts par valdošās elites oficiālu ideoloģiju.

LSP 14.kongress pieņēma rezolūciju, kurā aicina nepieļaut nacionālisma eskalāciju Latvijā. Tajā apgalvots, ka jau divus gadu desmitus nacionālisms ir iecelts mūsu valsts oficiālās ideoloģijas rangā. "Sīkburžuācijas nacionālisma, rusofobijas garā, kas iet roku rokā ar antisovjetismu un antikomunismu, tiek audzināta jaunā paaudze. Ar masu informācijas līdzekļu palīdzību tiek pasniegti galēji tendenciozi, izkropļoti uzskati par padomju laikiem, kad Latvijas ļaudis dzīvoja PSRS tautu brālīgajā, daudznacionālajā saimē, kas nepazina starpnacionālus karus un bruņotus konfliktus," teikts rezolūcijā. Sociālisti arī apņēmās "organizēt grāmatas rakstīšanu par dzīvi Latvijas PSR un mūsdienu buržuāziskajā Latvijā", grāmatas pamatā liekot statistikas datu salīdzinājumu.

LSP uzskata, ka Latvijas tautsaimniecība joprojām atrodas stagnācijas un lejupslīdes stāvoklī. Sociālisti uzskata, ka jāsāk ar nodokļu palīdzību jāsāk kontroli pār ražošanu un pakalpojumu sniegšanu un ļoti stingru kontroli pār nopelnītā mērķtiecīgu izlietošanu. Lai to visu nodrošinātu, esot vajadzīgs reāls, komplekss zinātniski un ekonomiski pamatots, finansiāli nodrošināts valsts stratēģiskās attīstības plāns. Līdz šim nevienai Latvijas valdībai tāda neesot bijis.

Savā referātā LSP 14.kongresā Rubiks apgalvoja, ka 11.Saeimas vēlēšanās tauta neieguva to, uz ko cerēja. Latvijā pie varas nokļuvušas "sīkburžuāziskas partijas ar klaji nacionālistiskām politiskām nostādnēm", turklāt esot maz cerību, ka ar ministru personisko un politisko partiju interešu "baltajiem diegiem" šūto Ministru kabinetu pavadīs veiksme darbā Latvijas labā, teica Rubiks. Valsts ir novesta tik tālu, ka ar latviešu valodas saglabāšanu, deportāciju nosodīšanu, tā sauktās okupācijas piesaukšanu un tautas dziesmu dziedāšanu vien nepietiks. Oligarhi formāli ir gāzti, bet no tā Latvijai vēl nekāda labuma nav. "Ja "A kubā" (Andris+ Ainārs + Aivars) ne tikai runāja, bet arī radīja jaunas darba vietas, tad jaunā valdība pat konkrēti nerunā par jaunām darba vietām," teica Rubiks.

LSP līderis arī kritiski vērtēja reģionālo partiju veidošanu, tai skaitā vicemēra Andra Amerika (LPP/LC) ieceri par Rīgas partiju. "Nav grūti saskatīt, ka šādas domas ir to kungu galvās, kuru partijas cīņas laikā ar oligarhiem izjuka, pašlikvidējās vai neiekļuva Saeimā, bet kuru partijas biedru rokās ir palicis administratīvais resurss valsts pārvaldē un pašvaldībās, un no varas tiem atiet negribas," norādīja Rubiks. Pēc LSP līdera domām, viss tas radīs lielu jezgu jau tuvākajā laikā, kas savukārt prasīs daudz laika un spēka, kuru nepietiks novada, pilsētas un valsts problēmu risināšanai.

LSP 14.kongress pieņēma arī rezolūcijas par palīdzību invalīdiem, par pensiju indeksāciju un atsevišķā rezolūcijā pieprasīja brīvību Kubas patriotiem, kuri atrodas ASV cietumos.

Uz LSP 14.kongresu no 62 izvirzītajiem delegātiem bija ieradušies 58. LSP līderis Alfrēds Rubiks ir Eiropas Parlamenta deputāts, abi viņa dēli Arturs un Raimonds Rubiki, kā arī Igors Zujevs ir 11.Saeimas deputāti un darbojas "Saskaņas centra" sastāvā.

Rīgas domes SC frakcijā darbojas seši sociālisti, Rēzeknes pilsētas domē - četri, Alūksnes domē - viens, Ludzas domē - divi, Zilupes domē - viens LSP deputāts.

Uzaicinājumam apmeklēt LSP 14.kongresu nebija atsaukušies "Saskaņas centra" līderi Nils Ušakovs un Jānis Urbanovičs, un Rubiks paziņoja kongresa delegātiem, ka viņam nav zināmi neierašanās iemesli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!