Foto: Pixabay

Rutīnas Covid-19 skrīningos pozitīvo testu īpatsvars ārstniecības iestādēs ir par 1,5 procentpunktiem augstāks nekā sociālās aprūpes centros (SAC), liecina Veselības inspekcijas (VI) apkopotie dati par laika periodu no 8. līdz 14. martam.

Šajā laika periodā rutīnas skrīnings veikts 122 sociālās aprūpes iestādēs un kopējais veikto testu skaits ir 6572. No visiem veiktajiem testiem 47 jeb 0,7% bijuši pozitīvi. Tikmēr ārstniecības iestādēs testēts ievērojami vairāk, tomēr no kopumā 19 224 testiem 417 jeb 2,2% bijuši pozitīvi.

VI skaidro, ka sociālās aprūpes centros šobrīd tiek novērots pozitīvo testu īpatsvara samazinājums salīdzinājumā ar iepriekšējām četrām nedēļām. Līdzīgu tendenci VI iezīmē arī saistībā ar ārstniecības iestādēm, kur, pēc inspekcijas paustā, patlaban tiek novērots pozitīvo testu īpatsvara samazinājums salīdzinājumā ar marta pirmo nedēļu. Vienlaikus, VI vērtējumā, ārstniecības iestādēs veikto testu skaits joprojām ir augsts.

Rutīnas skrīninga mērķis ir identificēt inficētās personas, tajā skaitā bez simptomiem, lai nepieļautu Covid-19 izplatību iestādēs un arī ārpus tām.

VI atgādina, ka personas, kuras pārslimoja Covid-19 infekciju, nav pakļautas plānveida skrīningam un izmeklēšanai pēc epidemioloģiskajam indikācijām uz Covid-19 infekciju trīs mēnešus pēc saslimšanas datuma vai Covid-19 infekciju apstiprinošā parauga ņemšanas datuma, ja gadījums bija asimptomātisks.

Rutīnas Covid-19 skrīningam izmanto siekalu testus, kas neprasa ārstniecības personu piesaisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!