Foto: Publicitātes foto
Saaukstēšanās un gripas sezonā gandrīz katrs piektais autobraucējs ir lietojis medikamentus un atrodas to ietekmē, taču lielākā daļa no viņiem neapzinās tā bīstamību un riskus, norāda klīnikas "Premium Medical" speciālisti.

Klīnikas pārstāve Inguna Almbauere uzsver, "saslimis autobraucējs, kurš lieto medikamentus, var izrādīties bīstams". Viņa stāsta, ka autobraukšanas spējas negatīvi ietekmē ne tikai nomierinoši medikamenti, miega zāles un antidepresanti, bet tādi var būt arī asinsspiedienu pazeminoši medikamenti, zāles muskuļu sasprindzinājuma mazināšanai, uztura bagātinātāji, atsevišķi acu pilieni un pat klepus sīrupi un pilieni pret iesnām, kā arī citi medikamenti.

Braukšanas spējas kļūst patiešām ierobežotas gadījumos, kad tiek lietoti vairāki medikamenti vienlaikus, vai kopā ar tiem iedzerts kaut neliels daudzums alkohola, norāda klīnikas neiroloģe Santa Ašmane. "Katram var būt individuāla reakcija, un nevar precīzi pateikt, par cik procentiem, bet tādās reizēs labāk tīģeri aiz ūsām neraustīt un pie stūres nesēsties," ironizē Ašmane.

Ja slimojot tomēr bieži jāsēžas pie stūres, mediķi aicina ārstam vai aptiekas farmaceitam lūgt zālēs bez šādām blakusparādībām. Tāpat speciālisti aicina atcerēties, ka uz atsevišķu medikamentu iepakojumiem ir īpašas atzīmes - trīsstūris ar izsaukuma zīmi -, kas brīdina par iespējamām bīstamām sekām, ja, tās lietojot, autovadītājs sēžas pie stūres.

"Pirms zāļu lietošanas noteikti jāizlasa apraksts, lai saprastu, vai ir vēlams vadīt auto vai tomēr labāk nē. Šaubu gadījumos tomēr auto labāk atstāt mājās, lai neapdraudētu ne savu, ne citu veselību un dzīvību", uzsver Ašmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!